22 d’agost del 2009

Els Empedrats-refugi St.Jordi, des de Cal Cerdanyola

Itinerari molt recomanat per a dies càlids dels mesos d'estiu, ja que hi ha zones on ens podem refrescar i prendre un bany. Tot el camí forma part de l'antic camí ral de la Cerdanya, seguint el curs i la vall del riu Pendís. Durant el trajecte, veurem salts d'aigua, gorgs,... i creuarem el riu per sobre de pedres, fent una mica més emocionant el trajecte... qui serà qui caigui...?

    


Ruta circular: Sí.  -anada i tornada pel mateix camí-
Sortida i arribada: Veïnat de l'Hostalet - Cal Cerdanyola (Bagà)
Temps total: Sense control, es pot fer en 4h30'      Ritme: Pausat 
Dificultat: F - Fàcil (vigilar en cas de pluja o neu, no relliscar en trans de roca)
Distància:  9,86 Km.   Desnivell: +677 m.   Esforç:  1/5
Alçada mínima:  910 m.   Alçada màxima: 1.560 m.
De interès: Bullidor de la llet, gorja d'Escriu, refugi Sant Jordi.
Acompanyants: José María Castillo "Chema", Pedro Nájera. 
Mapa: Editorial Alpina - Cavalls del Vent  1:30.000  o  Moixeró-La Tosa 1:25.000 
Aproximació: Des de Berga, capital comarcal del Berguedà, agafem la carretera C-16 direcció al túnel del Cadí. Ens desviem cap dins la població de Bagà. S'ha d'agafar un trencall a ma esquerre, cap a Gisclareny.  Als 3,5 kms. aprox., es deixa la carretera per una pista sense asfaltar, a ma dreta, tot just abans d'arribar a una zona d'esbarjo. En un parell de kms. arribarem al veïnat de l'Hostalet, lloc on aparquem el cotxe. 
    
Descripció: En el veïnat de l'Hostalet hi ha la font Nostra, just on s'aparquen el cotxes. En aquest punt, es travessa el pont, deixant la pista a l'esquerra, i es segueix en tot el recorregut el PR C-125, marques grogues i blanques.
El primer tram es passa per un bosc, fresc i obac. El camí molt ben fressat, va guanyant alçada lentament.
   

  

Abans de creuar una passera sobre el riu, hi ha el desviament, a l'esquerra, cap el bullidor de la llet, on hi ha un senyal indicador. 
El bullidor de la llet és un baixant de forta pendent d'aigua entre roques llises, a molt alta velocitat quan hi ha cabdal, generant un bullici i una escuma blanca, ...per això se l'anomena amb aquest nom. En aquesta època de l'any és completament sec, així que decidim no anar-hi. A partir d'aquí s'inicia el tram dels Empedrats.
   

En els Empedrats, es travessa el riu per passeres diverses vegades i guanya alçada pel mig del gran tallat de roca, gorja d'Escriu, que forma la vall del riu Pendís.  El camí queda penjat, deixant el riu molt avall.
   

Per a que el camí no s'erosionés, s'hi va posar pedres, tant en el terre com pels contorns, s'havia de mantindre intacte ja que era un tram del camí ral. S'ha de vigilar en dies de pluja, tant per la crescuda sobtada del riu com pel relliscós del terreny.
      
Com es pot veure, el camí està arranjat amb pedres, per evitar l'erosió.
En aquest tram, es pot veure cascades d'aigua i raconades que forma el riu, apte per a refrescar-nos i donar-nos una capbussada.
   

   

Després de guanyar força alçada i havent passat la gorja d'Escriu, el camí es suavitza però sense deixar de guanyar alçada i s'arriba al refugi de Sant Jordi
En aquest punt coincideix amb el GR-107, Camí dels Bons Homes.
   

      
Refugi Sant Jordi.
El refugi Sant Jordi està situat a 1565 m. Es obert de juny a setembre i d'altres dates prèvia reserva. Hi ha 48 places de pernocta i serveixen menjars i begudes.
A tocar del refugi, hi ha la font del Faig, bon lloc per menjar i agafar forces pel descens.
El dia és ideal per a un bany, i tots a una, buscarem un bon lloc per gaudir de l'aigua fresca del riu Pendís.
   

     

El camí de tornada, és refer el mateix del de pujada, fins el veïnat de l'Hostalet.
Un bon matí de passejada tranquil·la i distreta, per un dels racons més emblemàtics de la comarca del Berguedà.

Aquesta ruta del tram dels Empedrats, la vàrem fer degut al "mono" de no poder fer-la durant la travessa del Camí dels Bons Homes. En aquesta travessa havíem de passar per aquest tram, deixant de banda el GR-107 que anava cap a Gréixer i evitar-nos gran part de carretera.  Però degut a l'entusiasme, ens vàrem saltar el desviament cap el coll de Pendís i els Empedrats van quedar per a un altre dia. Ara s'ha saldat el deute.

Agrair a José Maria Castillo, "Chema", l'aportació de totes les fotografies publicades.

En memòria de Pedro Nájera, ens deixà el dia 6 de desembre del 2015, amb només 53 anys i moltes aventures pendents de realitzar. Allà on siguis, fes-les realitat. Descansa en Pau bon amic.


Es pot veure el track del recorregut a Wikiloc

Dóna vida al blog, deixant una opinió o comentari, gràcies.



Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Gràcies pel comentari !!