21 de setembre del 2014

Vereda Ponta do Sao Lourenço

Itinerari de senderisme, per la Ponta do Sao Lourenço, extrem més oriental de l'illa de Madeira, per un sender molt delimitat, fent gairebé impossible la pèrdua de camí. Encara que és un constant puja i baixa, no presenta dificultats ni es necessita d'un gran esforç per fer-ho. Es pot veure, si el dia acompanya, les tres illes Desertas i Porto Santo.

   

Ruta circular: Si -lineal-
Sortida i arribada: Final carretera ER-109, aparcament Baia d'Abra.
Temps total: 2h55'   Sense parades:  2h17'    Ritme: Pausat
Dificultat:  Fàcil    Esforç: 1/5
Distància:  7,56 km.  Desnivell: +385 m.
Alçada mínima:  17 m.   Alçada màxima:  178 m.
Cims: Pico do Furado (178m).
De interès: Tot el recorregut per la "ponta do Sao Lourenço", península estreta i allargada. Mirador del pico do Furado. Penya-segats i roques volcàniques.
Acompanyants: Alícia.
Recomanacions: Els canvis de temps són freqüents, impermeable, gorra, ulleres de sol, protecció solar, calçat lleuger. La única ombra la trobarem a la casa do Sardinha. Un llarga-vistes, si es vol veure de prop les illes Desertas i Porto Santo. Pujar dalt del mirador pico do Furado.
Mapa: Madeira mapa turístico, 1:55.000  (El camí està tant delimitat que no és necessari el mapa).
Aproximació: Des de la capital de l'illa de Madeira, Funchal, agafar l'autovia VR-1 direcció aeroport/Caniçal.  Passem per sota de la pista d'aterratge en mig d'un munt de columnes i seguim cap a Caniçal. A la sortida d'un túnel, en una rotonda, s'acaba la VR-1. A la dreta deixem la població de Caniçal, seguim cap a l'esquerra per la carretera ER-109. Sense desviar-nos, la carretera s'acaba en una rotonda, prop de Baia d'Abra, on aparcarem el cotxe. A tocar de la rotonda, hi ha un pal indicador.
   
Descripció: Ens dirigim en un extrem de la rotonda, on un pal indicador ens senyala la senda a seguir.
   
El pal indicador marca l'inici de la ruta.
Des de l'inici, ja es pot veure que la ponta és un tros de roca volcànica, i que no hi ha cap arbre per prendre l'ombra. Si la calor no afluixa, avui patirem!
   
Ponta do Sao Lourenço, des de l'aparcament.
Es descendeix suaument, fins passar un pont de fusta, a partir d'aquí anirem pujant sense descans.
Gairebé sempre tenim perspectives de la part sud, la part nord queda tapada per turons.
   
Ponta do Furado i la badia d'Abra.
Arribem a un primer mirador, desprès de deixar enrere un turó, on podem observar la agresta part nord de la ponta, amb illots en mig d'un oceà blau, 16'.
   
Primer mirador.
El camí es suavitza, però no deixa de pujar. Sortejat un altre turó, descendim fins a un segon mirador, 31'. Des d'aquest podem veure la Ponta do Castelo, un sortint de roca, per la part nord. Si ens fitxem, podem veure l'illa de Porto Santo.
   
Segon mirador, amb la ponta do Castelo.

Illa de Porto Santo.
Deixem a ma dreta un torrent que va a desembocar a la Baia d'Abra, sense guanyar gaire alçada, ens trobem uns bancs de pedra, on tenim una magnífica vista de tota la Baia d'Abra.
   
Badia d'Abra.
Des d'aquest punt, tenim una vista, si mirem enrere, de tot el trajecte efectuat.
   
Vista enrere amb l'itinerari recorregut.
Continuem el recorregut, ara molt planer, fins un dels llocs més espectaculars, l'Estreito, 39'.  
   
L'Estreito.
Consisteix en un pas molt estret que uneix els dos trams dels que consta la ponta. El tram està delimitat per uns pal i cordes de seguretat. Des d'aquí tenim una vista del final de la ponta, amb el pico do Furado.
   
Casa do Sardinha i pic do Furado, des de l'Estreito.
Passat aquest tram, es comença a descendir. Decidim anar per la part més al nord, vorejant el contorn de la ponta, i baixar decididament fins a la casa do Sardinha, 1h01'. Unes palmeres ens regalen l'única ombra de tot el recorregut.
   
Casa do Sardinha, darrera l'illa de Madeira, amb la columnata de la pista d'aterratge de l'aeroport.
Darrera la casa, surten unes escales, que em portaran (Alícia decideix quedar-se a prendre l'ombra) en una correguda, dalt del pico do Furado, 1h10'.
   
Escales que porten al cim del pic do Furado.
Últim tram fins arribar al cim del pic do Furado.
Petita esplanada, on es pot veure les tres illes que formen el final de la ponta do Sao Lourenço: illa do Agostinho -petita i rodona-, illa da Cevada -allargada i la més gran de les tres- i l'illa do Farol - la més llunyana i que té un fanal de mar. 
   
Des del mirador del pic do Furado, les tres illes.

Pic do Furado. Al fons es poden veure les illes Desertas.
Cap a l'altra banda, es veu tota la ponta i l'illa de Madeira per la seva part sud.
   
L'illa de Madeira, des del mirador del pic do Furado.
En una altra correguda, baixo fins la casa do Sardinha, 1h17', on farem un petit dinar i iniciarem la tornada.
   
Casa do Sardinha. Preparant un dinar, amb la tant guanyada ombra.
De tornada, anirem per la part sud, fins Cais do Sardinha, un petit embarcador, 1h22'.
Afrontem una decidida pujada, fins arribar al tram proper a l'estreito. Des d'aquí és seguir el mateix camí de l'anada, fins l'aparcament de Baia d'Abra, 2h17'.
   
De tornada a l'aparcament, diem adéu a la nostra visita a l'illa.
A l'arribada, i després d'un dia de molta calor, ens trobem l'agradable sorpresa d'un venedor ambulant, en una furgoneta, venent begudes fresques, ...allà que hi anem!!
   
No perdem gaire temps, avui marxem cap a Barcelona i d'aquí a tres hores surt l'avió. Retornar el cotxe llogat, embarcar, rentar-nos i canvi de roba en els lavabos de l'aeroport i esperar a enlairar-nos. És el que té aprofitar els dies fins l'últim segon. 

Important: Abans de preparar un viatge a Madeira, si es vol fer rutes per levadas o aquesta mateix, ens hem d'informar si aquests recorreguts estan oberts al públic. Pel manteniment que comporten o per possibles esllavissades, fan que  les tanquin i ens trobem amb l'amarga sorpresa de no poder-les fer. Per més informació de l'estat de levadas i muntanyes, consultar la pàgina de l'oficina de turisme.

Pots consultar el track del recorregut a wikiloc

Dóna vida al blog, deixant una opinió o comentari, gràcies.
   

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Gràcies pel comentari !!