3 d’abril del 2015

Bellmunt (1248) des de Vidrà, pel pont de Salgueda i la Tosca de Degollats

Ruta de senderisme molt variada, apta per a tots els caminants. Podem veure antics molins, salts d'aigua, formacions naturals calcàries, ascendim al cim del Bellmunt, amb unes vistes meravelloses. Encara que és un continu pujar i baixar, no es necessita de gran esforç per completar aquesta sortida pels voltants de Vidrà i la serra de Bellmunt. Seguirem marques blanques i grogues del PR C-47 fins la Tosca de Degollats, a partir d'allà, sense marques però amb camí molt fressat fins el cim. De tornada pel GR-3 fins el poblet de Vidrà.

   


Ruta circular: Sí. 
 
Sortida i arribada: Vidrà 
 
Temps total: 5h07'  Sense parades: 4h01'   Ritme: Pausat 
 
Dificultat: Fàcil   Esforç: 1/5
 
Distància:           Kms.    Desnivell:
 
Alçada mínima:  987 m.    Alçada màxima:  1248m.
 
Cims:  Bellmunt (1248m). 
 
De interès: l'arç, arbre monumental i la masia del Cavaller a Vidrà.  
El salt del Molí del salt, del riu Ges.
El Santuari de Bellmunt, edificat sobre la roca, data del segle XIII, on només hi havia una petita capella amb la Mare de Deu de Bellmunt. Més tard es van fer ampliacions per consolidar l'edificació. Se la coneix com "L'ermita al cel suspesa".
El santuari de Bellmunt, a més de tenir una part religiosa, també disposa d'hostatgeria, bar i restaurant, on es aconsellable reservar amb antelació tant per dinar com per pernoctar, en la web del Santuari.   
 
Acompanyants: Alícia. 
 
Recomanacions:  Portar aigua, fins el santuari no hi ha. Reservar taula si es para a dinar a l'hostal del santuari.
 
Mapa: Editorial Alpina, Puigsacalm-Bellmunt,  1:25.000. 
 
Aproximació: Des de Vic, capital de la comarca d'Osona (Vidrà pertany a aquesta comarca però a la província de Girona), agafar l'autovia C-17 direcció nord. Arribats a St. Quirze de Besora, deixar l'autovia i  creuar el poble, per seguir per la carretera BV-5227. Passem la població de Sta. Maria de Besora, i per la mateixa carretera arribem a Vidrà. Cal creuar el poble per arribar al barri de la Creu de l'Arç.
   
Descripció:  Des de l'arç, s'ha d'agafar el carrer camí de Sta.Bàrbara, aquest és el que condueix cap el càmping.  Només arribar a aquest carrer, a ma esquerra, surt un camí. Hi ha un pal indicador i pintura blanca i groga en un arbre.
   
Desviació, es segueix el PR C-47.
El camí baixa entre el bosc, es passa una tanca, i continua descendint fins arribar a la carretera. Es segueix aquesta cap a la dreta, en suau baixada, es creua un pont sobre el riu Ges, 23', a partir d'aquí puja. S'ha d'estar atents, passat un primer revolt, al poc deixarem la carretera, per seguir un camí cap a la dreta, 30'. Hi ha pintura en el voral de la carretera.
   
Deixem la carretera, per un camí a ma dreta. Marca de pintura al terra de la carretera.
El camí ben fressat, baixa entre el bosc. Trobem un trencall a ma esquerra "La Sentinella", baixant per aquest s'arriba a la riera de St.Bartomeu, bon lloc per refrescar-nos en època de forta calor. Retornem al desviament, i seguim camí a vall, on no gaire lluny, trobem el Molí Nou, en estat de ruïna, 38'.
     
Ruïnes del Molí Nou.
Després d'una curta ullada, s'ha de travessar el riu Ges, segons el cabdal, serà més o menys complicat. La falta d'un pont, pot crear grans problemes en creuar-ho quan baixa molta aigua. 
    
Creuant el riu Ges de roca en roca. Darrera les ruïnes del Molí Nou.
Resseguim el riu Ges, per un camí a tocar de l'aigua, envoltats d'arbres que més que voler créixer cap a munt, sembla que volen abraçar el riu.
     
Els arbres buscant el riu.
Arribats a un punt, el camí es separa del riu i puja cap a munt, fins arribar al pont romà de Salgueda, 51'.
      
Pont romà de Salgueda. Per sota passa el riu Ges.
Creuem el pont, i seguim pujant suaument, fins trobar-nos una bifurcació, 58'. Cap a munt s'accedeix al puig de Curull, nosaltres seguirem pel camí que baixa decidit. 
     
Bifurcació, seguim el de la dreta que baixa.
Després de fer unes llaçades, arribem al Molí del Salt, on davant nostre ja sentim i veiem la remor i el bonic salt d'aigua, el salt del Molí del Salt, 1h09'.
     
Salt del Moli del Salt.
Després de gaudir d'aquesta meravellosa raconada, travessem el riu i seguim camí cap a munt. Aquest tram és força dret, però no gaire llarg. A mida que pugem, es pot veure el conjunt del salt d'aigua i el riu Ges com l'aboca. 
      
Salt del Moli del Salt, pujant pel camí del davant.
Arribem a una pista, 1h19', si seguim a la dreta ens portarà a Vidrà, nosaltres seguirem cap a l'esquerra, direcció "Tosca de Degollats", segons marca un indicador. 
La pista baixa suaument, en un revolt tancat, es deixa per un camí que surt a la dreta, hi ha un senyal en un arbre, 1h28'. Aquest tram és força espectacular, es va arran de roca, per un tram empedrat i una timba considerable a banda esquerra, que gràcies a una barana de fusta podrem admirar sense por.
      
Camí empedrat, esplèndid mirador.
El camí davalla i s'endinsa en el bosc. Trobem la desviació cap el santuari, a la dreta, però abans de seguir, ens desviem un centenar de metres, per visitar la Tosca de Degollats, 1h38'.  Aquí abandonem els senyals del PR C-47.
      
Tosca de Degollats.
Tornem a la desviació, i seguim el camí en pujada constant, entre un bosc espès de pins, alzines i boixos, amb el terra atapeït de fulles. 
        
Camí de pujada a la serra de Bellmunt.
Passem un petit i estret coll entre dos grans rocs, 2h09'. 
       

Seguim pujant, en un tram una mica confús, s'ha de girar cap a l'esquerra, hi ha una pintada de color blau. És un tram molt curt amb forta pujada, on sortirem a una pista en molt mal estat. 
       
Pista atrotinada en mig del bosc.
Seguim pista a munt, aquesta millora d'aspecte, fa unes llaçades i sortim a l'ample coll D'hi-era-de-massa (1098m), 2h36'.
     
Coll D'hi-era-de-massa (1098m), punt de trobada de camins.
Per pujar fins el cim, seguirem els senyals del PR C-45. El camí de pujada fa moltes llaçades, tapat en la frondositat del bosc, i molt difícil de perdre'l. 
      
Unes de les tantes llaçades que fa el camí, fins el santuari de Bellmunt.
Tot d'una, sortim a una esplanada, 2h57', davant tenim la font de St.Marc i a sobre, el santuari de Bellmunt
Per arribar fins el punt més alt de la serra, es travessa l'esplanada, i es puja per unes escales, fins el cim del Bellmunt (1248m), 3h00', coronat per una enorme creu de ferro.
      
El cim de Bellmunt està coronat per una enorme creu metàl·lica.
Cim de Bellmunt (1248m), darrera el santuari i el puig de Cubell, el Puigsacalm i la serra de Curull.
Les vistes són immillorables: Tota la plana de Vic, el Montseny, Rasos de Peguera, serra d'Ensija, el Pedraforca, la serra del Cadí-Moixeró, Puigmal i tota l'olla de Núria, el Taga, el Canigó, Puigsacalm, ... Només per veure aquest paisatge, ja val la pena pujar!!
      
La plana de Vic, al fons el Montseny.
Desfem el camí fins el coll D'hi-era-de-massa, 3h15', seguim pel camí que trobem de front, en suau pendent, "enllaç GR-3", fins arribar a una pista ample, on ja trobarem els senyals del GR-3. Girem a la dreta, seguint la pista. En una mirada enrere, es pot veure la serra de Bellmunt amb el santuari i la creu al ben mig.
       
Serra de Bellmunt, coronada pel santuari, la creu, i les antenes.
Una vegada passat el coll de Migdia, la pista descendeix, fins el coll de Vidrà (1013m), 3h50'. 
       
Coll de Vidrà, confluència amb la carretera.
En el coll topem amb la carretera, que haurem de seguir fins a la població de Vidrà, 4h01'. Aquest últim tram és el menys agraït de tota l'excursió.
       
Arribant a Vidrà
Ja en la població de Vidrà, podem veure la masia del Cavaller de Vidrà, construïda l'any 1787, casa senyorial, amb tres pisos i estil gòtic, amb afegits posteriors. 
       
Masia senyorial del Cavaller de Vidrà.

Encara no s'ha publicat el track d'aquesta ruta a wikiloc.

Dóna vida al blog, deixant una opinió o comentari, gràcies. 
   

2 comentaris:

  1. Excursió fantàstica fins a Bellmunt, la tornada per la pista i carretera és el mes trist del camí, però no desmereix aquesta fantàstica ruta.

    ResponElimina
    Respostes
    1. Gràcies Xeni pel comentari, desitjo t'hagi sigut d'ajuda i hagis gaudit amb el recorregut. Cert és, que la tornada de Bellmunt a Vidrà és 'lletja' i monòtona, però és el camí per convertir la sortida en circular i no repetir trams. Salut!!

      Elimina

Gràcies pel comentari !!