14 de juliol del 2015

Ruta dels Llacs del P.N. Néouvielle


Ruta de senderisme, per la Reserva Nacional de Neouvielle, França. Passarem per tots els grans llacs. Sortida al llac d'Oredon, passant pels llacs d'Aubert, Les Laquettes, llac d'Aumar, pujant fins el coll d'Estoudou, per després baixar fins el refugi i llac d'Oredon. Un recorregut molt complet, amb grans vistes cap els cims de més de tres mil metres. 

   


Ruta circular:Sí
Sortida i arribada: Refugi llac d'Orédon.
Temps total:  7h44'   Sense parades: 4h40'   Ritme: Pausat
Dificultat:  F - Fàcil  (cap)   Esforç:  2/5
Distància:   11,74 Kms.     Desnivell: +496
Alçada mínima:  1880 m.     Alçada màxima:  2260 m.
Llacs:  Llac d'Orédon, les Laquettes, llac d'Aubert, llac d'Aumar  .
Acompanyants: Alícia.
Racomanacions: Portar aigua, en tot el trajecte no hi ha. En època estival, tovallola i xancletes per refrescar-nos.  
Mapa:  Institut Geographique National: 1748 ET - Néouvielle  1:25.000
Aproximació: Sortint de Lleida, capital del Segrià, agafem l'autovia A22, fins a Barbastro. Deixem l'autovia i prenem la carretera A-138. Passem els pobles de Abizanda, Ainsa i Bielsa, i seguint la mateixa carretera, travessem el túnel de Bielsa-Aragnouet. Ara ja en territori francès, seguim per la carretera D-173 fins el petit poblet de Fabian. Es gira a l'esquerra per la D-929, direcció P.N. Néouvielle. Després d'unes llaçades, hi ha el desviament cap a Lac d'Orédon. A prop del llac, hi ha una barrera de peatge. Es pot accedir al refugi en cotxe.

Descripció: Després d'un bon esmorzar en el refugi, comencem a caminar a les 9:38, baixant per un bon camí fins el llac d'Orédon. Anem cap a la caseta d'informació, on hi trobarem un plànol complet de tota la ruta, 7'.
   
Caseta d'informació del lac d'Orédon. Al fons esq. el pic d'Estaragne i en front el Grand pic, pic Central i Petit pic.
Resseguim a tocar del llac, fins a endinsar-nos pel bosc. El camí, força ample i molt fresc, guanya tímidament alçada.
   

Un cop arribats a una cascada, 17', a tocar del camí, aquest fa unes llaçades i guanya alçada ràpidament. El paratge envoltat de pins i aigua, fa de bon caminar.
   
Cascada, a partir d'aquí el camí puja de valent.
Ens topem amb un revolt de la carretera. El camí segueix a l'esquerra, i després d'una petita pujada, ja veiem el primer llac de les Laquettes, un xic lluny.  Arribem a uns prat i en un no res, ja tenim a tocar el primer llac, 1h03'.  Les Laquettes, és un conjunt de tres llacs, connectats entre ells , amb un color verd, propi de la vegetació que hi habita.
   
Primer llac de les Laquettes, de color verd degut a la vegetació.
El nostre camí passa a tocar del llacs, vorejant-los i en algun tram, gairebé passant per dins l'aigua.
   
Tram del recorregut a tocar de l'aigua.
No cal dir, que és totalment planer, fins a l'últim dels llac, 1h22'.  Un cop travessat aquest llac, 1h37', toca una pujada, no excessiva en pendent, fins el mur de contenció del llac d'Aubert, 1h52'.
   
L'últim llac de Les Laquettes, ja de pujada cap el llac d'Aubert.
Creuem el mur, de punta a punta, situant-nos a l'altre vessant del llac, 1h55', on farem un petit descans, tot gaudint del contrast de colors.
   
Llac d'Aubert.
Des d'aquí es pot pujar una mica, per un camí ben definit, camí que porta fins el pas du Gat, on podrem observar la ubicació dels diferents llacs.
   
D'esquerra a dreta, llac d'Aubert, llac d'Aumar més a munt i Les Laquettes, des de més amunt de la presa del llac d'Aubert.
Tornem a creuar el mur de la presa, resseguim el llac, arribats a una pista, ens dirigim cap a un petit refugi, a tocar de l'aparcament i de la carretera, 2h02'. Des d'aquí agafem un altre camí, pals indicadors, que en suau pujada ens portarà al llac que hi ha una mica més a munt, el llac d'Aumar, 2h15'.  Abans d'arribar-hi, en un petit collet, hi ha una espectacular vista del pic de Néouvielle, el Pointe du Ramoun i les crestes d'Espade, amb el llac d'Aubert a baix.
   
Destaquem els pics de Pointe de Ramoun, pic de Néouvielle i les crestes d'Espade.
Girem cap a l'esquerra, cap el vessant més occidental del llac, ara pel GR-10. Trobem un pal indicador, agafem direcció "Col de Madaméte", resseguim la conca del llac, fins a l'entrada d'aigua.
   
Llac d'Aumar, des del vessant més occidental.
Seguirem el GR-10 en direcció contraria a la que portem, per anar a la part més oriental del llac,  i no el deixarem fins el coll d'Estoudou. Contornegem el llac, fins endinsar-nos en un bosc, tot just on el llac s'estreny, 2h26'. La forta calor i la gana, fan d'aquest indret el millor lloc per fer un mos.
De tornada a la feina, continuem pel mateix camí, l'aigua és a tocar, i el bosc deixa pas al prat. Passem al costat d'una casa, creuem un pont i enseguida arribem a la carretera, 2h38'.
   

No podem deixar escapar fer un bany en aquesta aigua cristallina, uf!! millor una remullada de peus que està molt freda. Així que un descans i el millor refresc del dia, abans d'arribar al refu.
   
Alícia refrigerant peus en les fredes i cristallines aigües del llac d'Aumar.
El camí passa uns metres per sota la carretera. Diem adéu al llac d'Aumar, 2h48', ara per terreny molt suau i fangós amb uns petits estanyols, ens dirigim cap el coll d'Estoudou.
   

Després d'una pujada, el camí davalla fins a creuar un riu. El paisatge és feréstec, entre aigua, roques, verds prats, el blau intens del cel i les marmotes. En tot moment el camí està senyalitzat amb pintura vermella i blanca i no té cap pèrdua.
   

Després de creuar el riu, ja no deixarem de pujar, a trams més drets altres de menys, passant per la fontaine de l'Ermita, 3h29', on ja es pot contemplar, a baix de tot, el refugi i el llac d'Orédon.
   
Vista del llac d'Orédon, el refugi mig amagat, des de la Fontaine de l'Ermita.
 
Fontaine de l'Ermita.
Continua la pujada pel mig del bosc, fins a deixar-ho. El terreny, ara herbós i més dret, condueix al coll.
   
Ja tenim el coll a tocar.
En poca estona ens trobarem en el coll d'Estoudou (2260m), 3h55'.  Des d'aquest coll es pot veure el pic de Soum de Monpelat, molt assequible des d'aquest punt, el llac d'Orédon amb el sinuós tram de pujada de la carretera que ve de Fabian, i el pic de Estaragne, entre d'altres.
   
Coll d'Estoudou (2260m), amb el pic Soum de Monpelat (2474m).
El tram de baixada és força dur. El camí pedregós i amb força llaçades, baixa decidit entre un bosc espès i ombrívol. S'ha de tenir precaució, el camí es força clar, però no ens hem de despistar amb els corriols format pel bestiar.
   
Camí de baixada des del coll d'Estoudou fins el refugi d'Orédon.
Prop del llac, toparem amb la carretera, en el desviament que porta cap el refugi.
   
Arribant a la carretera que porta al refugi.
Ara només toca seguir cap a l'esquerra i en un no res, arribarem al refugi d'Orédon, 4h40', per una suau però asfaltada baixada.



Pots veure el track del recorregut a Wikiloc.

Dóna vida al blog, deixant una opinió o comentari, gràcies.


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Gràcies pel comentari !!