3 d’abril del 2016

La Mola (1107), des de l'ermita de la M.D.de les Arenes

Pujada al cim més alt de la serra de Sant Llorenç del Munt, la Mola, des de l'ermita de la Mare de Déu de les Arenes. L'ascens el farem per la carena de l'Illa i un tram del camí dels Monjos fins el cim. La baixada, després de visitar el Morral del Drac, la farem per la canal de Santa Agnès, amb la visita a l'ermita. Un cop a baix, continuarem per la llera de la riera Seca, fins l'aparcament. Des del cim, les vistes a la rodona són immenses.

   

Ruta circular: Sí.
Sortida i arribada: Aparcament de l'ermita de la M.D.de les Arenes.
Temps total: 4h37'   Sense parades: 4h03'   Ritme: Ràpid.
Dificultat:  Fàcil.     Esforç: 1/5.
Distància: 13,61   Desnivell: +768 m.
Alçada mínima:  375 m.     Alçada màxima:  1057 m.
Cims:  La Mola (1107).
De interès: Monestir de St.Llorenç del Munt. Ermita de Sta.Agnès, en estat precari però interessant fer una visita.
Acompanyants: Òscar.
Recomanacions:  Es pot utilitzar un calçat lleuger, encara que s'ha de tenir en compte l'estat del camí de la canal de Sta.Agnès, molt relliscós. Evitar els dies de forta calor.
Mapa: Editorial Alpina,  Sant Llorenç del Munt o l'Obac, 1:25.000.
Aproximació: Des de Sabadell, co-capital de la comarca del Vallès Occidental, anar cap a la població de Castellar del Vallès per la carretera B-124. Es travessa aquesta població i es segueix per la mateixa carretera, direcció Sant Llorenç Savall. Passem l'àrea d'esbarjo de les Arenes, que queda a la dreta i aprox. a 1 km. hi ha una àmplia esplanada amb contenidors de brossa, a l'esquerra de la carretera, lloc on deixarem aparcat el cotxe.
  
Descripció: Des de l'aparcament, es pugen unes escales, i es gira cap a l'esquerra, seguint un camí ample, que ens porta fins l'ermita de la Mare de Déu de les Arenes, 5'.
   
Ermita de la M.D. de les Arenes.
Continuem per la pista endinsant-nos en el bosc, seguint el GR-173.1. En una corba, deixem de banda la bifurcació de la dreta, i al poc, es deixa la pista i el GR, per un camí que surt cap a la dreta, 12', on hi ha la creu del GR en una alzina.
   
Trencall a l'esquerra. Venim per la pista del front.
Tram curt de pujada pronunciada, per entre alzines i superam trams de roca.
   
Pujada després del trencall.
Pugem fins dalt de la carena de l'Illa, on el camí es torna més ample i gaudim de les primeres vistes.
   
Des de dalt de la carena de l'Illa.
Vistes cap a la Mola, des de la carena de l'Illa.
Sense perdre el llom de la carena, recorrem la carena, en suau pendent, a estones per matolls a estones pel mig del bosc, per un camí ample, gairebé una pista.
El camí s'estreny, gira cap a la dreta i tot seguit trobem un trencall, a ma esquerra i senyalitzat amb una fita. No s'ha de seguir de front.
   
Seguim el trencall de l'esquerra cap a munt. Hi ha una fita de pedres.
Es puja, passant molt a prop del turó de Matalonga. Davallem una mica, fins el coll Llarg (648). Davant tenim imponent, la castellassa de can Torres, i a l'esquerra, la castellassa del Dalmau.
   
Castellassa del Dalmau (736).

Castellassa de can Torres (829).
Creuem un bosc d'alzines, per seguir per roca, un tram de pujada dret.
      
Tram de roca, a dalt els Plecs de Llibre.
Un cop dalt de la roca, ens sortim del camí uns metres per contemplar les vistes.
    
El camí pel mig del bosc. Els Plecs de Llibre cada cop més propers.
De tornada, girem a l'esquerra, i seguim pujant, creuant primer un curt bosc, per després fer un flanqueig per roca.
   
Flanqueig per la roca.
En un racó, ens trobem la petita font de les Mosques, 1h16'.
   
Font de les Mosques.
Ens tornem a endinsar al bosc, sempre de pujada. Passem pel gorg del General, 1h23', petit gorg amb aigua estancada i corrompuda. 
No triguem a arribar al coll de Grua (715), 1h33'. Seguim per la pista cap a la dreta. S'obren vistes cap el litoral.
   
Arribant al coll de Grua.
La pista s'acaba, i continua un petit camí, penetrant en el cor del massís. Un rètol ens recorda que no s'ha de sortir del camí, per evitar l'erosió de l'entorn.
Voregem el turó del Gurugú, deixant-lo a la dreta, on s'arriba al coll del Malpàs (805), 1h44'. Es pot veure sobre nostre, els Plecs de Llibre. Des del coll, hi ha un corriol per accedir al cim del turó.
   
Coll del Malpàs (805). A dalt Els Plecs de Llibre.
Avancem arran de roca, per entre arrels i pedres, per entre alzines i boixos. S'arriba a la cova de la Codoleda, 1h47', que deixem a banda dreta. A partir d'aquí el camí s'enfila, amb llaçades perfectament arranjades.
   
Camí arranjat amb marrades i pujada constant.
En una d'aquestes llaçades, quan el camí tendeix a suavitzar-se cap a l'esquerra, l'abandonem per un trencall a la dreta, sortint dalt d'una roca.  Seguim roca amunt, per pendent forta però sens cap perill de caure, seguint fites.
   
Cap a munt per sobre la roca.
Gairebé arribats al bosc, enllacem amb el camí de la Senyora, el seguirem una vintena de metres a l'esquerra, per desviar-nos per un corriol a la dreta, travessar l'alzinar, fins enllaçar amb el camí dels Monjos, 2h00'.
   
Enllaç amb el camí dels Monjos.
A partir d'aquest punt del recorregut, es perd la solitud i el silenci només trencat pels cants dels ocells. Aquest tram pertany al PR-C 31, molt arranjat i en petits trams força dret.
   
Camí dels Monjos.
Camí dels Monjos.
Un cop superat el tram de pedra, el camí és suavitza...podem veure la castellassa de can Torres des d'una perspectiva diferent a la que portàvem veient.
   
Castellassa de can Torres.
Abans d'arribar al cim, aquest camí encara ens amaga un racó peculiar. 
   
Bonic racó del camí dels Monjos.
Seguim amunt, salvant el desnivell no gaire considerable, fins el cim de la Mola (1107), 2h21', amb  el monestir de Sant Llorenç del Munt presidint les alçades. (Ascens a la Mola des del coll d'Estenalles/Carena del Pagès).
   
Monestir de Sant Llorenç del Munt, dalt del cim de la Mola (1107).
La Mola és un dels miradors més privilegiats. No tant sols podem veure gran part del nostre país, a més, en dies clars, els cims de l'illa de Mallorca són factibles.  
Per citar alguns: Montseny, el Farell, serralada de Marina, Montcau, Castellsapera, Cabrera i el pla d'Aiats, Montserrat, Puigmal i cims adjacents del Pirineu, ... un no parar.
    
Cim de la Mola, darrera el Montcau i els Pirineus.
Queixal del Porc, Castellsapera i turó de la Pola.
Després d'un petit mos, comencem la baixada pel camí que porta al coll d'Estenalles, seguint el SL-C 54, sender local.
   
Des de dalt de la Mola.
El primer tram és força pelat, però amb amples vistes. Ens endinsem en el bosc, gaudim d'un racó entre rocs, per on serpenteja el camí empedrat en forta baixada.
   
Camí de baixada, empedrat, en un pas estret entre rocs.
Aquí hi trobem la cova de la Sagrantana, 2h29'.
   
Cova de la Sargantana.
En un tomball, deixem enrere el bosc, i passem per terreny rocós, en baixada lateral i seguint els senyals. De tornada al bosc, arribem a una "plaça", punt de confluència de diversos camins.
Aquí seguirem un corriol, entre el camí del coll d'Estenalles i el de la canal de Santa Agnès. Aquest corriol ens deixarà davant de la roca del Morral del Drac, 2h36'.
   
Morral del Drac.
Desfem camí fins la "plaça", 2h38', on girem cap a l'esquerra, per agafar el camí que davalla tota la canal de Santa Agnès.
   
Desviació per agafar el camí de la canal de Santa Agnès.
El camí estret, sinuós, obac, relliscós, perd alçada ràpidament amb una sèrie de girs, en mig del bosc.
   
Baixant pel camí de la canal de Santa Agnès.
Arribats a una bifurcació amb un pal de ferro verd, es deixa la baixada per seguir de front, gairebé pla, fins l'ermita de Santa Agnès, 2h51'. Només hi ha un minut des del trencall.
   
Entrada a l'ermita de Santa Agnès.
Ermita de Santa Agnès.
Desfem camí fins el trencall, on girem a l'esquerra, en moderada baixada.
   
Baixada per un tram més suau de la canal de Santa Agnès.
La frondositat del bosc ens tapa qualsevol vista, sent el camí a seguir, l'única escapatòria.
   
Bosc frondós, en la part baixa de la canal.
A mida que baixem, el camí es torna més ample, amb petites clarianes, on podem contemplar des d'on venim.
   
Mirada enrere.
El camí dóna pas a una estreta pista, molt malmesa. Aquesta més endavant, enllaça amb una altra, més ample, en plena corba, 3h29'. Seguim per la del front, en suau baixada.
   
Seguim la pista, cap a la dreta.
En tot moment seguirem per la pista principal, deixant de banda camins i corriols. Arribem a un creuament de pistes, Els Quatre Camins, 3h37'. En aquest punt, enllacem, de nou, amb el GR-173.1.
   
Els Quatre Camins, cruïlla de camins i enllaç amb el GR.
S'ha d'estar atents, per que en pocs metres, s'ha de deixar la pista i seguir un camí cap a la dreta, amb bona senyalització del GR, 3h39'.
Baixem i creuem la riera Seca, per seguir per camí molt proper a aquesta. Al poc, tornem a coincidir amb la riera, on seguirem per la llera, 3h42'.
   
Caminant per la llera de la riera Seca.
Més endavant, s'uneix per la banda esquerra, el GR de la Matagalls-Montserrat. Seguirem un bon tram de riera, fins arribar a una zona de més roca i no tanta pedreta. Un senyal en el cantó dret de la riera, ens convida a abandonar-la, 3h57'.
    
Deixem la riera per un camí que surt a la dreta.
Superem un tram de pujada, per sortir molt a prop de l'ermita de la M.D.de les Arenes, on seguim fins el proper aparcament, 4h03'.
   
Ermita de la M.D. de les Arenes.

Pots veure el track del recorregut a wikiloc.

Dóna vida al blog, deixant una opinió o comentari, gràcies.
 

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Gràcies pel comentari !!