28 de maig del 2016

Puigsacalm (1514) - Salt de Sallent, des de St.Privat d'en Bas per les Olletes

Caminada de senderisme, per assolir els cims del Puigsacalm i el puig dels Llops, a més de visitar l'espectacular salt de Sallent. Després d'un gran desnivell passant per les Olletes, i arribats a l'ermita de Sta.Magdalena del Mont, deixarem el camí clàssic de pujada per recorre el camí del pas dels Burros. Per a la baixada, seguirem el corriol perdedor del camí d'en Claudi, fins la pista, que ens portarà al salt d'aigua de Sallent. Des d'aquí, una baixada en mig del penya-segat anomenada les Escales, ens portarà fins la base del salt, on ja per pista, arribarem al lloc d'inici. Tot el recorregut passa per boscos tancats, ja siguin fagedes, castanyers, boixedes, alzinars,... Des del cim, es poden contemplar unes vistes molt amples.

   

Ruta circular: Sí.
Sortida i arribada: Pla d'en Xurri (St.Privat d'en Bas).
Temps total:  5h54'   Sense parades: 5h00'   Ritme:  Moderat
Dificultat:  Fàcil   Esforç: 2/5.
Distància:  13,69 km.      Desnivell: +1060 m.
Alçada mínima:  626 m.     Alçada màxima: 1514 m.
Cims:  Puigsacalm (1514) i Puig dels Llops (1486).
Acompanyants: Òscar.
Recomanacions: Pot resultar perillosa la baixada per les Escales, en cas de pluja o molta humitat (relliscades).  Hi ha tres curts trams amb ferros, sense cap dificultat per superar-los. En el camí d'en Claudi, és primordial portar el GPS, ja que resulta perdedor, sobretot en el tram de més amunt, no hi ha senyals i molt poques fites -insuficients-.
Mapa: Editorial Alpina, Puigsacalm-Bellmunt, 1:25.000.
Gps:  És molt recomanat en la baixada pel camí d'en Claudi, en la resta del recorregut, els camins són força fressats. En el track pujat a wikiloc, hi ha errors de track en el tram de baixada per les Escales, degut a les properes parets de la cinglera. Tot i això, no hi ha cap pèrdua, el camí és molt clar i no hi ha bifurcacions ni desviaments, fins a baix, un cop es creua el torrent de Sallent, on el track ja marca correctament. 
Aproximació: Des d'Olot, capital de la Garrotxa, agafar la carretera C-152 fins la població veïna de Les Preses (la carretera C-152 és la que porta cap els túnels de Bracons). Al mig del poble, girem a l'esquerra, per la carretera GIP-5226, que ens porta fins el poblet de St.Privat d'en Bas. Anem passant cases, fins trobar-nos la part antiga amb el campanar, on seguirem una estreta carretera a ma esquerra, amb indicador,  fins l'àrea d'esbarjo del Pla d'en Xurri, que deixarem a la dreta, seguint un centenar de metres fins el final de l'asfalt.

Descripció:  En la corba tancada, amb pal indicador cap a Les Olletes/Sta.Magdalena/Puigsacalm, seguirem pista a munt, on ens trobem de front, el restaurant Can Turó, 8'.
   
Restaurant Can Turó.
Pugem unes escales, creuem un arc de pedra i darrera la terrassa, surt un camí en mig del bosc, amb un indicador "Salt de Sallent".
El camí no té un pam de pla, sempre en pujada constant i costeruda.  D'inici, tenim el torrent a tocar, però aviat ens anirem separant, deixant-lo a l'esquerra. En tot moment hi ha marques grogues.
   
Camí de pujada cap a les Olletes. Predominen les falgueres i l'heura.
El bosc és frondós i humit, amb alzines i algun bedoll i pi, en el sotabosc les falgueres i l'heura són les més abundants. 
   
Pujada cap a les Olletes.
Mica en mica, apareixen els primers faigs.
   
La vegetació va canviant a mida que pugem.
A mida que pugem, el bosc canvia de color, deixant pas a la fageda i els boixos. 
   
El bosc es transforma en una fageda.
Trobem una creu de ferro, en una roca, 47', ja dins de la fageda.
   
Creu de ferro clavada en una pedra.
Seguim amb forta pujada, i enseguida arribem al camí de Joanetes a les Olletes, 50'. Hi ha un pal indicador, "Baga de les Olletes". Seguim direcció cap a Sta.Magdalena/Puigsacalm, a la dreta.
   
Cruïlla amb el camí de Joanetes-les Olletes.
El camí es torna força planer, fins a la cova de la Mare de Déu de les Olletes, 58'. Lloc de gran bellesa, fresc i agradable en època de calor.
   
Arribant a les Olletes.

Aquest forats a la roca, donen el nom de les Olletes.

Cova de la Mare de Déu de les Olletes.
Des de la petita esplanada, surt un corriol en baixada, cap a la font de les Olletes, molt propera, 1h00'Hi ha un indicador.
   
Font de les Olletes.
Per seguir cap a Sta. Magdalena, tornem a l'esplanada, i seguim cap a la dreta, on un indicador ens assenyalara el camí.
Un tram planer, ens portarà cap a una pujada dreta i constant, guanyem alçada amb ziga-zagues, que sembla que mai s'acaben, en mig d'un atofat i fresc bosc.
   
Pujada cap a l'ermita de Sta. Magdalena del Mont.
Força amunt, el camí es suavitza, deixem de fer giravoltes per dirigir-nos cap a l'esquerra, fins una cruïlla de camins, amb pal indicador (1280), 1h29'.
   
Pal indicador i cruïlla de camins prop de Sta.Magdalena del Mont.
Farem una visita a Sta.Magdalena del Mont, 1h33', recorrent la pista sense gaire desnivell fins la mateixa porta. Adjunt a l'ermita, hi ha el refugi Emili Triadú, lliure, però que s'ha de demanar amb antelació permís a l'ajuntament de St.Privat d'en Bas.
Des d'aquí tenim bones vistes cap els Pirineus i la Garrotxa. 
   
Refugi Emili Triadú i ermita de Sta. Magdalena del Mont.
Retornem pel mateix camí, fins la cruïlla amb el pal indicador, però abans, ens aturem a la font de Sta.Magdalena, 1h36', a mig camí, a banda dreta.
   
Font de Sta. Magdalena.
Un cop arribats a la cruïlla, 1h38', cal seguir el indicador cap el Puigsacalm, un camí que surt a l'esquerra i de front, per sobre de la pista.
Després d'una suau pujada, arribem al coll de Joanetes (1292), 1h42'. Tenim l'opció de seguir cap el cim per la via "normal" o agafar el camí del pas dels Burros.  Seguim aquest últim, desviant-nos cap a l'esquerra.
   
Coll de Joanetes. Desviació cap el camí del pas dels Burros.
Aquest camí segueix el contorn de la muntanya, amb grans precipicis a banda esquerra. Hi ha un pas una mica més exposat, on hi ha una cadena per facilitar la progressió.
   
Pas dels Burros, equipat amb una cadena.
Combina zones de roques, amb clarianes i fagedes ...  
     
Camí del pas dels Burros, en mig d'una fageda.

Camí del pas dels Burros. Davant la carena del Puigsacalm fins el coll de Bracons, amb el puig de les Civaderes (1449).
... amb pujades i baixades molt suaus, fins que superem els contraforts del Puigsacalm Petit, on fem un gir, per dirigir-nos cap el coll.  En aquest tram, de forta inclinació, sovintegen les fites. 
   
Tram de forta pujada, amb corda d'ajuda.
Després de fer alguna grimpada, veiem el collet dels Clivillers, 2h30', on coincidim amb la via d'ascens al Puigsacalm des del coll de Bracons.
    
Arribant al collet dels Clivillers, cruïlla amb el camí del coll de Bracons al Puigsacalm.
Girem cap a la dreta, per camí ample, en mig de grans fagedes i el terra amagat per les fulles.
Deixarem a banda dreta, un pessebre sota l'arrel d'un faig mig tombat, arribant al pal indicador per pujar al cim, 2h36'.
   
Pal indicador i desviament cap el cim del Puigsacalm.
Deixem el camí ample, per seguir, cap a la dreta, per un de més estret i pendent, sortint del bosc i veient a l'horitzó el proper cim.
   
Arribant al cim.
Cim del Puigsacalm (1514), 2h42'.  Excel·lent mirador, en dies clars es pot veure el Pirineu, Pedraforca, Cadí, Taga, Comanegra, Bassegoda, Montserrat, La Mola, Montseny, Bellmunt, ...fins i tot el mar. Avui, els núvols no permeten veure amb claredat més que els propers.
   
Cim del Puigsacalm (1514).
Mirant cap a la serra del Llancers, Cabrera, Aiats i al fons el Montseny.
   
Des del cim del Puigsacalm, la serra del Llancers, pla d'Aiats, serra de Cabrera i al fons el Montseny.
En front, el Puigsacalm Petit (1432), puig de les Civaderes (1448), tots dos en la carena cap el coll de Bracons, darrera la serra de Currull, i al fons, el cim de Bellmunt (1248), amb l'ermita dalt.
   
Des del cim del Puigsacalm, la carena que porta al coll de Bracons, la serra de Curull i la serra de Bellmunt.
I cap el nord, els Pirineus, amb el massís del Canigó mig difuminat.
   
Massís del Canigó, des del cim del Puigsacalm.
La baixada la farem pel vessant nord, fins trobar-nos el camí ampla. Aquest el seguim de front, en suau pujada, fins a la bifurcació cap el puig dels Llops.  Des d'aquest punt, es pot observar com un corriol puja per l'estreta carena fins el cim.
   
Camí de pujada cap el cim del puig dels Llops.
A mida que pugem, l'estretor i el buit a ambdós costats, li donen un xic d'al·licient a aquest puig dels Llops (1486), 2h53'.
   
Cim del Puig dels Llops (1486).
Les vistes són molt semblants a la del Puigsacalm, encara que des d'aquest cim podem observar l'ermita de Sta.Magdalena del Mont sota els nostres peus.
   
Ermita de Sta.Magdalena del Mont, envoltada d'un mar de núvols.
Retornem a la bifurcació, per seguir, cap a la dreta per l'ample camí direcció al coll de Joanetes.
En una corba tancada  a dreta, amb una fita força visible, trenca cap a l'esquerra el camí d'en Claudi, 3h00'. Tot aquest camí és un corriol amagat sota les fulles, molt perdedor, si no s'ha passat mai, és obligatori el GPS.
   
Inici del camí d'en Claudí, camí molt perdedor.
Un primer tram, molt suau en baixada, fins un "mirador" sobre la roca. S'ha de recular i girar a la dreta (girar a l'esquerra si no s'arriba al "mirador", just en la fita), on hi ha una fita poc visible.  A partir d'aquí, baixem amb força pendent per zones de molt matoll, en mig del bosc, amb alguna fita.
   
Camí d'en Claudi.
Més avall, es suavitza el pendent i el corriol és més clar, convertint-se en camí molt a prop de la pista.
En la cruïlla de la pista amb el camí d'en Claudi, 3h23', hi ha una fita i un petit indicador en un arbre, no gaire visible.  Si no es localitza, es difícil d'esbrinar l'inici del camí.
   
Cruïlla amb la pista, final del camí d'en Claudi, inapreciable, amb una fita de pedres.
Seguim la pista cap a l'esquerra. Enseguida arribem als prats de Plana Mitjana. Compaginem pujades amb baixades suaus, en mig d'un imponent bosc.
Creuem una tanca, i més endavant, el torrent del Rec del Ginebrar, 3h47', gran part de l'aigua que porta, passa per sobre la pista.
   
Torrent del Rec del Ginebrar.
La pista ens portarà fins la bifurcació del camí dels Matxos, 3h50', que arrenca cap a la dreta. Seguim per la pista, deixant de banda la bifurcació.
   
Camí dels Matxos cap a la dreta. Seguim per la pista.
Una mica més endavant, deixem la pista per seguir per un camí a la dreta, que porta al salt de Sallent. Un pal indicador ens assenyala la direcció a seguir, 3h57'.
   
Desviació cap el salt de Sallent, abandonem la pista.
Encara que hi molts trencalls, hem de seguir el més ample, gairebé sempre de front i en suau baixada.
Al sortir del bosc, ens trobem amb el curs d'aigua que es despenja de la roca, som dalt del salt de Sallent, 4h01'.
   
Dalt el salt de Sallent.
Continuem per un corriol de front, just a la dreta tenim un filat de seguretat. Es travessa una zona de prat, fins un pal indicador.
   
Pal indicador, desviació cap a les Escales.
Seguirem cap a la dreta, direcció St.Privat d'en Bas, tot travessant una tanca i iniciant la baixada per les Escales, 4h08'.
Aquest tram de baixada pot ser perillós en cas de pluja o neu. És una forta baixada per un camí estret, arrapat a la roca de la cinglera i amb una caiguda important.
   
Baixada per les Escales.
A mida que baixem, el salt de Sallent ens mostra l'espectacularitat de l'entorn.
   
Salt de Sallent.
Hi ha uns curts trams on han posat ferros i cordes per baixar, gens complicats de superar.
   
Camí de les Escales. Tram amb corda d'ajuda.

Camí de les Escales. Ferros i corda d'ajuda.
Superat aquestes petites dificultat, trobarem un trencall, amb indicadors. Si es vol es pot anar a tocar de la caiguda d'aigua, per continuar cap a St.Privat, seguir l'indicador "Sallent", cap a l'esquerra i en forta baixada.
Un cop a baix, creuem la riera de Sallent, per un pont de fusta, una mica precari, 4h30'.
   
Creuant per un precari pont, la riera de Sallent.
El camí transcorre a tocar de la riera de sallent, seguim el curs de l'aigua per un bosc tancat i ple de falgueres, sempre en baixada. La frescor s'agraeix en dies de calor.
   
Camí cap a St.Privat d'en Bas, on tornen a predominar les falgueres i les heures.
Desemboquem a una pista, al costat de la caseta del cable, 4h49'.
   
Final del camí, on es converteix en pista.
Ara només ens cal seguir aquesta pista ...
   
Pista que porta cap el pla d'en Xurri i St.Privat d'en Bas.
... deixant de banda els trencalls, fins a sortir en el lloc on hem iniciat aquest espectacular recorregut, 5h00'.
   
El burro català, darrera el poblet de St.Privat d'en Bas.

Pots veure el track del recorregut a wikiloc 

Dóna vida al blog, deixant la teva opinió o comentari, gràcies.

   

  

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Gràcies pel comentari !!