1 de maig del 2016

Roca del Corb-Casa Nova de l'Obac-Turó de la Carlina, des de La Barata

Recorregut per la serra de l'Obac, per la seva part sud-oest, recorrent la carena que porta a la Roca del Corb, puig Codina, Caus Cremats, fer una visita a la restaurada Torrota de l'Obac i menjar un bon esmorzar en la Casa Nova de l'obac. Seguirem un sender local, fins la font de la Portella, pujarem fins la carena, on assolirem el tossal d'Àliga, el turó de la Carlina -sostre d'aquesta excursió- i de nou la Roca del Corb. Seguirem la carena cap el búnquer, per arribar al lloc de sortida, La Barata. Esplèndides vistes dels cims propers, el Cadí-Moixeró, el Canigó, la plana vallesana, Collserola i el Mediterrani.

  


Ruta circular: Sí
Sortida i arribada: Aparcament a La Barata.
Temps total:  5h25'    Sense parades:  4h18'   
Ritme: Ràpid - Des de la Roca del Corb a La Barata, Pausat.
Dificultat:  Fàcil      Esforç:  1/5.
Distància:  13,43 Km.   Desnivell: + 666 m.
Alçada mínima:  624 m.   Alçada màxima:  933 m.
Cims:  Roca del Corb (877), Puig Codina (857), Punta dels Caus Cremats (812), Turó de la Mamella (807), Turó Roig (681) -base-, Tossal de l'Àliga (865), Turó de la Carlina (933).
De interès: Casa Nova de l'Obac, hi ha un petit bar, La Pastora, on serveixen de menjar i beure. Pou de glaç de ca l'Estepar, de pedra seca, on antigament es fabricava glaç per vendre a Barcelona i voltants, fa 6 m. de diàmetre i 8,2 m. de fondària, amb tres obertures. La Torrota de l'Obac, antiga torre de vigilància serraïna. La Torre Salvans, on havia passat els últims dies com a president de la República Manuel Azaña.
Acompanyants: Òscar i Albert Lara.
Recomanacions:  Evitar dies de forta calor. Es pot anar amb calçat lleuger, tot el recorregut és per camí còmode.  Hi ha una petita grimpada per accedir a la punta dels Caus Cremats, molt senzilla de superar.
Mapa: Editorial Alpina, Sant Llorenç del Munt i l'Obac, 1:25.000.
Aproximació: Des de Terrassa, co-capital del Vallès Occidental, ens dirigim al nord d'aquesta població, per agafar la carretera de Matadepera BV1221. Deixem a  banda dreta Matadepera, i continuem per la mateixa carretera, ara dita carretera de Terrassa a Talamanca. En el punt quilomètric 9, just davant la Masia de La Barata, aparcarem el cotxe, en unes petites esplanades de terra.  Cal dir que s'ha de matinar si no et vols quedar sense lloc.
   
Descripció:  Des de l'aparcament de La Barata, s'ha de seguir la carretera amunt un centenar de metres, girem per un camí a ma esquerra, el Camí Ral, 3', amb senyal blava.
   
Trencall cap el Camí Ral.
Ens endinsem pel bosc. Deixem una pista amb una cadena, i poc desprès, un camí surt a ma esquerra, en pujada, 6'.
   
Desviació cap a la Roca del Corb.
El camí ressegueix la carena, en mig de bosc i matolls, sempre en pujada moderada constant. Hi ha trencalls a ma esquerra, que no agafarem
   
Carena de pujada, cap a la Roca del Corb
Un cop superada aquesta carena, deixem enrere el bosc i sortim davant mateix de la Roca del Corb (877), 26'.
   
Roca del Corb (877).
Des de dalt de la roca, ja tenim unes vistes privilegiades de tots els cims dels voltants, a més del camí per on continuarem tot seguit.
   
Seguim per la carena cap els propers cims.
Seguirem per un tram de baixada en roca, carenant cap el collet de l'Arca (824), 37'. Després un suau ascens, s'arriba al proper cim del puig Codina (857), 42'.
   
Vistes des del cim del Puig Codina.
Seguim la carena per la vessant contraria a la que hem pujat, sempre de baixada, fins topar-nos amb la sobresortint roca de la Punta dels Caus Cremats (812). Per pujar fins el cim, 51', s'ha de fer una grimpada per una canaleta amb dues alzines, que ens ajudaran, tant en la pujada com en la baixada.
   
Petita grimpada per accedir al cim de la Punta dels Caus Cremats.

Punta dels Caus Cremats, darrera la Mola.
Retornem al camí, que gira cap a l'esquerra -segons baixem de la punta-, per una zona de roca sense arbres. A mida que baixem, el camí es recargola entrant en una zona boscosa, on el pendent s'accentua. 
   
Baixant cap el coll de la Riba.
Arribem a un petit torrent, el creuem i des d'aquí en una suau pujada, ens porta fins la pista, on girem a la dreta per arribar al coll de la Riba (699), 1h08'. Bifurcació de pistes, seguirem per la de front, deixant el trencall de l'esquerra.
Proper al coll, pista amunt, tenim una bona panoràmica dels dos últims cims que hem pujat. I al fons, dalt d'unes roques, podem intuir la Torrota de l'Obac, com sobresurt per sobre el bosc.
   
El Puig Codina i la Punta dels Caus Cremats.
La pista, monòtona com ella sola, va guanyant alçada progressivament. Deixem trencalls de camins a ambdues bandes.
Arribem a una gran bifurcació. De front, la pista ens porta fins el pou de glaç de ca l'Estepar, i a l'esquerra, fins la Casa Nova de l'Obac. Deixarem totes dues, i seguirem per un corriol, entre les dues pistes, que ens portarà fins dalt de la Torrota de l'Obac.  En aquest encreuament, hi ha pal indicador, que facilitarà quin camí s'ha de seguir.
   
Sobre unes roques, sobresurt la Torrota de l'Obac.
El corriol puja dret, amb fites, fins la mateixa Torrota de l'Obac (803), 1h26'.  
   
Torrota de l'Obac.
Tornem al trencall, continuarem cap a l'esquerra, per terreny planer en mig de força vegetació. Aquest tram ens porta fins el camí que ressegueix la carena. Tombem cap a l'esquerra, on hi ha una torre de guaita del parc natural, 1h39'.
   
Torre de guaita del parc. Darrera Montserrat.
Grans vistes cap els cims del Paller de Tot l'Any, Roca Salvatge, Castellsapera, el turó de la Pola, els Castellots de Tanca i de l'Espluga, ... amb el Cadí al fons ben nevat.
   
Vistes des de la torre de guaita.
Continuem carena avall, per darrera la torre de guaita. El camí s'encaixona en mig d'unes roques. Just abans de baixar, es supera per la dreta un petit tram, on arribarem al turó de la Mamella (807), 1h42', envoltat de vegetació i amb poca vista. 
Tornem enrere, la baixada és pronunciada en el seu primer tram. Més avall, es suavitza, fins topar-nos amb la pista, la ampla pista, 1h50'. Ara només cal seguir-la fins la Casa Nova de l'Obac, 2h01'.
   
Arribant a la Casa Nova de l'Obac.
Darrera de la porxada, comença el sender local SL-C 63, que acaba a la font de la Portella.
   
Inici del sender SL-C 63, camí cap a la font de la Portella.
El primer tram del recorregut és per pista encimentada, molt planera, ... un bonic passeig, fins la Casa Vella de l'Obac, 2h07'.
   
Casa Vella de l'Obac.
A partir d'aquí, un fressat camí, en mig de bosc d'alzines i arbocers, ens aproparà a la font, amb vistes cap el turó de la Mamella, que treu el cap per sobre la vegetació.
   
Camí de la font, sobresurt el turó de la Mamella.
Deixarem un parell de trencalls a ma esquerra. Un primer, que ens porta fins el pou de glaç de la Portella, molt proper.  El segon, baixa fins el collet dels Pals.
El tercer trencall que trobem, ens porta en un no res, fins la base del turó Roig (681), 2h20', per pujar fins dalt es necessiten estris d'escalada.
   
Turó Roig.
Retornem al sender, i seguirem la direcció que portàvem. En una clariana, es pot observar el turó Roig amb els altres acompanyants: el Pallet de Tot l'Any i la Roca Salvatge. 
   
Turó Roig, Paller de Tot l'Any i la Roca Salvatge.
Només ens queda un curt tram de baixada, que ens porta fins la font de la Portella, 2h27'. La font raja abundant, en mig d'una raconada fresca i ombrívola.
   
Font de la Portella.
Es hora de desfer el camí pel mateix sender local. Passat el desviament del pou de glaç, s'ha d'estar atents a un trencall cap a l'esquerra, en pujada forta, 2h41'. Aquest trencall és força remarcat i el camí molt fressat, fàcil de veure. En aquest punt abandonem el sender SL-C 63.
  
Desviament, pujada cap els Alts de la Pepa.
La pujada és dreta, fent algunes ziga-zagues, amb els turons dels Alts de la Pepa per sobre el camí. Hi ha trams rocosos i amb arrels, però no hi ha cap pèrdua possible, a més de ser una drecera molt curta.
S'arriba a la carena dels Alts de la Pepa, 2h45', on recuperem el camí que baixa del turó de la Mamella fins el coll de l'Obac, camí per on hem baixat fa una estona. Ara ens tocarà pujar!!
   
Vistes cap el Cadí, des de dalt de la carena.
Seguirem la carena, entre bosc, amb el turó de la Mamella davant nostre. Entrem en la canal, per assolir la part de sobre més rocosa, entre el turó i la pròpia carena.
   
Tram de pujada, encaixonat entre roques. El turó de la Mamella queda a l'esquerra.
Un últim tram més fort, fins la torre de guaita, 2h58', a partir d'aquí es suavitza moltíssim el terren. 
Es pot observar, darrere els Castellots de l'Espluga i de Tanca, els cims de la Tosa d'Alp i el Puigllançada, pertanyents a la serra del Moixeró.
   
Els castellots de l'Espluga i de Tanca. Al fons, la Tosa d'Alp i el Puigllançada.
Seguim avançant per la carena. Deixem el camí per on hem vingut de la Torrota, i en un suau ascens, creuarem sense adonar-nos, el Tossal de lÀliga (865). Un tímid descens, ens portarà fins un creuament de camins, on trobarem el pou de glaç de ca l'Estepar a l'esquerra, amagat en una petita clariana de bosc, 3h12'.
   
Pou de glaç de ca l'Estepar.
Deixem enrere el pou, pel mateix sender per on veníem. Aquest es dirigeix cap el collet Estret, en mig del bosc. Un cop sortit del bosc, hi ha un trencall, fàcil de passar-nos, cap a la dreta, en forta pujada. Aquest arriba a dalt de la carena, on girem a l'esquerra. 
Més endavant hi ha una altra desviació, amb una fita, on seguirem a la dreta i amunt, deixant el corriol de front, que potser ens retornaria al camí del collet Estret. 
   
Gir cap a la dreta, per assolir la carena cimera del turó de la Carlina.
Afrontem l'últim tram de pujada, gens remarcable, fins el cim del turó de la Carlina (933), 3h27'. Aquest turó és el segon cim més alt de la serra de l'Obac, però té una peculiaritat, les alzines i boixos no permeten tenir cap vista.
   
Cim del turó de la Carlina, envoltat d'alzines i boixos, amb nul·la visió.
Uns metres més avall, s'obre la finestra, per ensenyar-nos el Canigó, just darrera el Montcau.
   
Vistes cap el Canigó, a tocar del cim del turó de la Carlina.
A mida que baixem, a banda dreta, es pot observar la serra de Collserola amb el punt més alt, el Tibidabo, i darrera el Mediterrani.
   
Serralada de Collserola.
El sender passa per una zona de més matoll que d'arbres, davant tenim la imponent Mola. Al final de la baixada, tornem a trobar-nos la Roca del Corb, primer cim conquerit avui i que tornem a pujar, 3h38'.
   
Arribant a la Roca del Corb. Darrera sobresurt la Mola.
Davallarem per l'altre vessant, corriol que ressegueix la carena de rocs, on s'ha de tenir cura de seguir les fites i en alguna petita grimpada, gens perillosa.
   
Baixada de la Roca del Corb, seguint la carena rocosa.
A mitja baixada per la carena, es pot veure l'esvelta Roca del Corb. 
   
Vistes de la Roca del Corb, des de mitja carena.
Arribem al búnquer de l'Azaña, ja força avall de la carena, 3h50'. Entrarem en un bosc, on trobarem un camí més ample, girant a l'esquerra ens porta fins l'avenc de les Pinasses, nosaltres seguirem a la dreta.
Sortim del bosc, ara per trams rocosos, continuem baixant, fins topar-nos amb la Torre Salvans, que deixarem a la nostra dreta.
   
Propers a la Torre Salvans.
Ara seguim cap a l'esquerra, sense perdre gaire alçada, fins a uns recol·lectors d'aigua, estrets i allargats. Des d'aquest punt, i entrant de nou en el bosc, es pot observar dos grans dipòsits de ciment, just per sota baixa el camí.
Topem amb la pista, que porta cap a la dreta a la Torre Salvans, i a l'esquerra, per on seguirem, a la casa de La Barata, 4h14'.
   
Casa de La Barata.
Girem carrer avall, fins la carretera. A ma esquerra, seguint un petit tram per asfalt, arribem a l'esplanada, on hem deixat reposar a l'ombre el cotxe, 4h18', lloc on donem per acabada la sortida d'avui.
   
Curt tram d'asfalt, fins l'aparcament.
Recorregut amb esplèndides vistes i molt bona visibilitat, encara que el dia ha estat fred i un xic ventós.

Pots veure el track del recorregut a wikiloc  

Dóna vida al blog, deixant una opinió o comentari, gràcies.  
 

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Gràcies pel comentari !!