24 de novembre del 2017

Cap del Verd (2282) - Cap d'Urdet (2240)

Recorregut gairebé íntegre pel cordal de la serra del Verd. Una carena molt arrodonida ens portarà fins el cim més alt d'aquesta serra, el Cap del Verd. Una vegada dalt, seguirem la carena cimera, ara més escarpada, per entre el bosc, fins l'extrem més oriental, el Cap d'Urdet, cim coronat amb un vèrtex geodèsic. La solitud i les magnífiques vistes en tot el recorregut, mereixen més renom a aquesta serra un xic oblidada.

   


Ruta circular: Sí.
Sortida i arribada:  Segon trencall cap a l'ermita de Sta.Margarida - Gósol.
Temps total: 7h17'   Sense parades:  6h10'   Ritme:  Pausat.
Dificultat: Fàcil    Esforç:  2/5.
Distància:  16,22 Km.     Desnivell: +1093 m.
Alçada mínima:  1522 m.   Alçada màxima:  2282 m.
Cims:  Cap del Verd (2282), Cap de Prat d'Aubes (2252) i Cap d'Urdet (2240).
De interès:  Es gaudeix d'unes vistes a serralades del voltants: Cadí, Ensija, Port del Compte, Rasos de Peguera, ... i sobretot cap el massís del Pedraforca, on hi ha una perspectiva poc vista i interessant. Picasso va estar molt interessat en conèixer les ermites romàniques, va visitar l'ermita de Sta.Margarida de Gósol.
Acompanyants:  Alícia.
Recomanacions:  En tot el recorregut no hi ha aigua. Evitar dies de forta calor, protecció solar, ulleres i barret. En dies de boira, preferible portar el GPS. El recorregut es factible amb btt i raquetes de neu, fent la baixada pel mateix lloc que la pujada.
Mapa:  Editorial Alpina, Serra del Cadí-Pedraforca, 1:25.000.
            Editorial Piolet, Gósol-Saldes - Alt Berguedà, 1:25.000. 
Aclarir noms geogràfics: Tant en el mapa de l'Alpina com el Piolet, utilitzen noms diferents a determinats punts respecte al ICC (Institut cartogràfic català).
- Cim del Cap de Prat d'Aubes (ICC) per contra de Cap d'Urdet (Alpina-Piolet).
- Cim del Cap d'Urdet (ICC) per contra de Serra del Gall (Alpina-Piolet). 
- Coll de la Font d'Urdet (2134) i coll de la Font del Gall (2135) (Alpina) per contra de Tres Collets (2134) (ICC), que identifica els dos colls anterior en un de sol.
- Torrent Fosc (ICC) per contra de Canal dels Belitres (Alpina). 
Aproximació:  Des de Berga, capital del Berguedà, s'agafa la carretera C-16 direcció cap a Guardiola de Berguedà. Un xic abans d'aquesta població, surt cap a l'esquerra la carretera B-400, direcció Saldes i Gósol. En aquest darrer poble, en la rotonda de l'entrada, es gira cap a l'esquerra, amb indicacions cap a la Serra del Verd. En el següent trencall, es segueix a la dreta. El carrer es transforma en pista de terra passada la deixalleria. Seguim pista amunt, passarem un primer desviament cap a l'ermita, amb pal indicador. En el segon trencall cap a l'ermita, en la corba hi ha lloc per aparcar el cotxe.
   
Descripció:  Des d'on aparquem el cotxe, surt una pista, que passa per davant dels Coberts de Sta.Margarida i més endavant, sortim davant de la Rectoria i de l'ermita de Sta. Margarida, 4'.
   
Trencall cap a l'ermita de Sta.Margarida. Al fons, el Pedraforca.

Ermita de Santa Margarida de Gósol.
Un camí estret, amb marques del GR-150, surt del davant de la Rectoria, guanyant alçada.
   
Camí cap el coll de Mola, inici en l'ermita, seguint el GR.
Ens endinsem en el bosc, on gairebé tots el pins tenen les bosses blanques de cucs.
   
Entre boscos, pujant cap el coll de Mola.
Creuarem diverses vegades la pista, un total de cinc, que va fent llaçades per arribar a dalt del coll.
   
Creuem la pista, per seguir per sender.
El camí, en tot moment molt fressat i amb moltes pintades blanques i vermelles, es transforma en una pista, fent un gir cap a l'esquerra.
   
Propers al coll, el camí es transforma en pista.
Arribada al coll de Mola (1819), 50'. Marcat coll per on creua la pista direcció a Tuixén, amb pal indicador.
   
Coll de Mola (1819).
Abandonem el GR-150. Des del coll, surten tres pistes a ma esquerra, seguim la del mig, que en tot moment va pel llom. La pista de l'esquerra, es la que puja a la carena pel vessant oest fent un munt de corbes.
   
Sortint del coll, es segueix el camí del mig.
Després de creuar un bosc, amb tala de pins controlada, ens creuem amb la pista, 1h05'. Seguim de front, ara amb estret corriol poc marcat però evident amb l'ajuda de les fites que anem trobant.
   
En retrobar la pista, es segueix cap amunt, seguint fites i rastre de camí.
El pendent s'intensifica força. Trobem alguna bifurcació, però sempre seguirem el cordal de la muntanya o el més proper a ell i cap a munt, això sí, amb alguna ziga-zaga. 
El prat comença a aparèixer i el pendent es suavitza força. Continuem seguint el llom, amb els darrers arbres.
   
Les pastures i el decreixent desnivell indiquen l'inici de la carena del Verd.
Pujats al primer llom carener, el Planell de Font Blanca, 1h25', ens apareix tota la carena del Verd, un llom de pastures, ondulat en la seva primera part i més pendent a mida que s'apropa als cims, per on transcorre l'itinerari d'avui, amb els tres cim que pujarem al fons. També l'imponent Pedraforca es deixa veure!
   
Planell de la Font Blanca.
Un segon llom, el Planell de la Font, 1h40', ens permet tenir unes vistes de la serra del Cadí i el Pedraforca.
   
La serra del Cadí amb el massís del Pedraforca.
Una suau baixada, ens porta fins el collet del Pla de la Font (2004), 1h43', on ens retrobem amb la pista que surt del coll de Mola. A partir d'aquí, el llom suau incrementa el pendent.
   
Collet del Pla de la Font (2004).
Agafem una drecera a la pista, que surt de front i puja recta amunt. Ja en el llom, la tornem a seguir per la carena. Aquí no hi ha una traça de pista fressada, però es poden veure les roderes.
   
Deixant enrere el collet del Pla de la Font. Al fons, la serra del Cadí.
Força més amunt, la pista fa una llaçada, on no la seguirem. Una drecera amb fites pel mateix llom, ens estalvia una volta, 2h00'. Més amunt, retrobem la pista, ara més marcada i en millor estat. 
   
Pista cap el coll dels Belitres.
Cal seguir-la, fins que aquesta inicia una baixada, entre prats cap el coll. En aquest punt i sense camí aparent, girem a la dreta, 2h10'. Al fons, tenim el primer objectiu del dia, el Cap del Verd.
   
Gir a la dreta, amb el cim del Cap del Verd al fons. Seguim la carena.
Hi ha alguna fita, però sempre haurem de seguir el cordal, entre pastures i creuant alguns pins. 
   
Darrer tram de pujada fins el Cap del Verd. Al fons, l'espectacular Pedraforca.
Fins arribar a l'ample i planer cim del Cap del Verd (2282), 2h30', punt culminant de la Serra del Verd. En el punt més alt, trobem una fita amb una "caseta" de fusta. En l'extrem sud, hi ha un mirador amb uns panells informatius dels cims dels voltants.
   
Cim el Cap del Verd (2282).
Les vistes als voltants són àmplies, no havent cap cim que amagui res. A més de la perspectiva poc vista del massís del Pedraforca.
    
La serra del Verd, amb la serra d'Ensija i els Rasos de Peguera al fons.

L'extrem oriental de la serra del Cadí i el massís del Pedraforca.

El Prepirineu.

El Port del Compte.
Després de gaudir una bona estona, fem la baixada, sense camí marcat ni fites, pel lateral est des del mateix cim, anant a buscar el marcat coll. De baixada vam veure un pal amb marca groga, però no vàrem trobar cap més fins propers al coll.
El coll dels Belitres (2152), 2h46', marcat coll rodejat de pastures -Prat d'Aubes- que parteix en dos la serra del Verd.
   
El coll dels Belitres (2152), amb el Cap de Prat d'Aubes al darrere.
Continuem pel cordal oposat a l'arribada al coll, seguint un filat proper a l'esquerra, amb traces de camins i seguint fites.
   
Des del coll, es segueix el cordal, seguint fites i un filat.
No allunyar-se massa a la dreta del filat. Després d'una agradable pujada entre el bosc, arribem al Cap de Prat d'Aubes (2252), 2h59', cim molt planer, amb una fita de pedres en el punt més alt i envoltat d'arbres, amb gairebé nul·la visió.
   
Cim del Cap de Prat d'Aubes (2252).
Continuem pel cordal, en suau baixada, seguint el prat. Al acabar aquest, hi ha un camí, molt marcat a l'esquerra, que baixa més pendent.
   
Seguim camí molt fressat, gairebé per sobre la carena.
Aquest camí, segueix paral·lel al cordal gairebé per dalt. Després d'una pendent més marcada, arribem a un primer collet, el coll de la Font d'Urdet o Tres Collets (2134), 3h14'.
   
Collet de la Font d'Urdet o Tres Collets (2134).
Una curta pujada per salvar un petit ressalt per arribar al proper coll de la Font del Gall (2135), 3h16', coll més marcat i allargat que l'anterior.
   
Coll de la Font del Gall (2135).
Aquí deixem un camí marcat que sense guanyar alçada, fa un flanqueig cap a la dreta. Seguim el mateix cordal, amb traça difusa de camí al principi però més marcada i fitada després.
   
Pujada exigent.
El pendent s'accentua moltíssim, entre un bosc espès.
   
El pendent s'intensifica a mida que arribem al cim.
Una mirada enrere, on podem veure els dos anteriors cims.
   
En primer pla, el Cap de Prat d'Aubes i darrere, el Cap del Verd.
Fins a sortir al un replà herbós. 
   
Replà herbós que travessem per arribar al punt més alt.
Travessem el prat, on un suau desnivell tot esquivant arbres, ens porta fins el punt més alt, marcat amb un vèrtex geodèsic, el Cap d'Urdet (2240), 3h36'.
   
Cap d'Urdet (2240).
Les vistes són un xic tancades pels arbres que hi habiten en el cim. Sembla que la visibilitat del dia a millorat i podem veure Montserrat i la Mola més clars, i un Pedraforca en mig de les fulles dels arbres.
   
Montserrat.
Les vistes més obertes són cap el sud, Sant Llorenç de Morunys i la Vall de Lord, i sud-est, amb els Rasos de Peguera i la serralada del Montseny.
   
Els Rasos de Peguera i darrere, el Montseny.
De tornada, hem de desfer el mateix recorregut, fins el coll dels Belitres. Els temps de pas de la tornada:
Coll de la Font del Gall (2135), 3h48'.
Coll de la Font d'Urdet o Trescolls (2134), 3h50'.
Cap de Prat d'Aubes (2252), 4h14'.
Coll dels Belitres (2152), 4h25'.
Des del coll, girem a la dreta, per baixar pel marcat i pendent torrent Fosc o torrent dels Belitres.
    
Baixant pel torrent Fosc, des del coll dels Belitres.
Hi ha marques blaves que baixen pel vessant dret de la muntanya, però per la facilitat que comporta baixar pel mateix torrent, no cal seguir-les. Més avall, les tornem a trobar, i ara sí que aquestes, segueixen a "peu" de torrent.
   
Baixant pel torrent Fosc, trobarem fites i pintades blaves.
Cal dir que el torrent compagina trams molt pendents amb d'altres de menys, trams pedregosos, fàcil de baixar i sense cap complicació, ...sempre amb moltes fites i algunes pintades blaves, fins a trobar-nos amb el mur de contenció d'aigües del torrent Fosc i la pista, 5h04'.
   
Mur de contenció d'aigües i pista.
Baixem a peu de pista, seguint-la cap a l'esquerra. Aquesta pista que ens porta fins a Gósol, ressegueix tota la carena del Verd per la seva base.
   
Seguim la pista, que es dirigeix a Gósol.
Creuem per un seguit de torrents que baixen de la mateixa carena, tots canalitzats sota la pista i amb el seu corresponent mur de contenció. La baixada és continua, molt suau.
Passat el barranc de la Jaça, el més marcat, i d'un seguit de corbes de la pista, ja podem veure, encara lluny, l'ermita de Sta.Margarida i el cotxe.
   
Des de la pista, es pot veure l'ermita de Sta.Margarida i el cotxe aparcat en la pista.
El retorn per la pista comença a ser un xic monòton. Les darreres llums solars ens regalen unes boniques imatges...
   
El Cap de la Gallina Pelada (Serra d'Ensija).

Massís del Pedraforca, amb les darreres llums del sol.
...Abans de creuar el torrent dels Reguerons, que baixa des del coll de Mola. Una curta pujada, deixant de banda un trencall a l'esquerra, ens porta fins el cotxe, inici i final del recorregut, 6h10'.

Pots veure el track del recorregut a wikiloc.

Dóna vida al blog, deixant una opinió o comentari, gràcies.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Gràcies pel comentari !!