24 de gener del 2016

Castellsapera-Turó de la Pola-Alzina del Vent, des de La Barata



Ruta circular de senderisme, pel parc natural de la Serra de l'Obac. Ascendim el cim més alt d'aquesta serra, el Castellsapera i el proper cim del turó de la Pola. Gaudirem de molt bones vistes mentre marxem per la carena, i de frondosos boscos d'alzines i boixos, tot caminant per camins i corriols que ens portaran a descobrir bonics racons.

   


Ruta circular: Sí.
Sortida i arribada: La Barata
Temps total:  4h56'    Sense parades:  3h38'   Ritme: Moderat
Dificultat:  F - Fàcil     Esforç: 2/5
Distància:  12,4 Kms. Desnivell: +562 m.
Alçada mínima:  620 m.    Alçada màxima:  939 m.
Cims: Castellsapera (939m) i Turó de la Pola (929m).
De interès: L'alzina del Vent, catalogat com a arbre monumental.  Les esplèndides vistes, de 360 graus, en el cim del Castellsapera.
Acompanyants: Òscar i Alberto Lara.
Recomanacions: Prendre precaucions tant al pujar com en baixar per la canal que porta al cim del Castellsapera. En època de calor, portar suficient aigua.
Mapa: Editorial Alpina, Sant Llorenç del Munt i l'Obac, 1:25.000 
Aproximació: Des de Terrassa, co-capital del Vallès Occidental, ens dirigim al nord d'aquesta població, per agafar la carretera de Matadepera BV1221. Deixem a  banda dreta Matadepera, i continuem per la mateixa carretera, ara dita carretera de Terrassa a Talamanca. En el punt quilomètric 9, just davant la Masia de La Barata, aparcarem el cotxe, en unes petites esplanades de terra.  Cal dir que s'ha de matinar si no et vols quedar sense lloc.
   
Descripció: Iniciem la ruta, seguint un petit tram de carretera. A ma dreta, trobarem unes escales amb una senyalització, 3'. 
     
Deixem la carretera i ens enfilem escales a munt.

Seguim el Camí Ral, antic camí que portava de Terrassa a Manresa, entre bosc. Enseguida ens topem amb el camí que ve de La Barata, tancat amb una cadena.
Sempre seguirem el camí més ample, deixant a banda altres més petits. Passat el trencall, a ma dreta, que porta a la font de les Cantarelles, guanyem alçada ràpidament. Arribem a la carena, on la resseguim. Ara tenim el Castellsapera, encara lluny, en front, i a l'altra banda, la Mola.
Cruilla de camins, 37'. Cap a l'esquerra, ens porta al collet Estret, nosaltres rectes.
  
A l'esquerra porta cap el collet Estret.

Un petit mirador sobre una roca, ens ensenya la muntanya de Montserrat, surant en un mar de núvols. Als nostres peus, la Roca Salvatge i el Paller de Tot l'Any.
   
La Roca Salvatge, el Paller de Tot l'Any, i al fons Montserrat.

El camí ressegueix la carena del Collet Estret, ben fressat i sense cap pèrdua possible. A ma dreta, tenim una gran paret de roca, culminada pel Queixal de Porc, una agulla separada del Castellsapera.
   
Queixal de Porc.

Passat aquest tram, sense arbres i rocós, ens endinsem dins el bosc. S'ha d'anar amb compte de no passar-nos la desviació cap a la canal. Està senyalitzada amb una gran fita de pedres, trenca a ma dreta i el primer tram està força atapeït d'arrels, 57'.
  
Pujada per la canal.

La pujada s'accentua a mida que seguim endavant. Es va fent ziza-zagues fins topar-nos, entre dos grans parets, amb un pas de petita grimpada. No és un pas complicat, una corda ens ho posarà més fàcil.
  
Petita grimpada, amb corda d'ajuda.

Passat aquest petit obstacle, ja som gairebé dalt de la canal. Abans de baixar, s'ha de fer una petita grimpada, per la roca de l'esquerra. Tampoc gens complicada, un cop superada, ja estem dalt el cim del Castellsapera (939m), en la banda més al sud de l'allargada mola rocosa, 1h07'.
   
Grimpada per accedir al cim del Castellsapera, des de dalt de la canal.

El panorama a banda i banda és esplèndid: El Montcau, la carena del Pagès i La Mola, a una banda; Montserrat a una altra; els Pirineus i el turó de la Pola a l'altra.
  
Òscar i Alberto Lara, en el cim sud del Castellsapera (939m). Darrera Montserrat.

Per arribar a la part nord, només cal seguir, en mig d'un petit bosc, la roca i sense cap problema i gaudint del precipici a ambdues bandes, s'arriba en un tres i no res. En la part nord, les vistes són molt semblant a les de la banda sud.
  
Òscar i Xavi, en el cim nord del Castellsapera. Darrera el Montcau
El Montcau, la carena del Pagès i la Mola, des del cim nord del Castellsapera.
Turó de la Pola des del cim nord del Castellsapera.

Desfem camí, fins dalt de la canal. Ara toca baixar per l'altre banda. És dreta però amb bones preses per agafar-se, encaixonada entra els penya-segats. Enseguida, el terreny es suavitza, passant a tocar per sota de la roca que forma el Castellsapera.
  
Camí un cop baixada la canal, amb les parets del Castellsapera a tocar.

Superem un turó rocós, per la banda dreta. Des d'aquí es pot observar l'allargassat i alt Castellsapera.
El camí descendeix suaument, fins el coll de Tres Creus (874m), 1h25'. Creuament de camins, a la dreta ens porta a l'Alzina del Salari, a l'esquerra a la font de la Pola, a l'esquerra-enrera el GR-5 i a munt cap el turó de la Pola seguint el GR-5. Nosaltres, del dret cap el Turó.
Arribem a un dipòsit, 1h29'. Un corriol trenca a ma esquerra, i puja de dret cap el rocós turó de la Pola.
  
Corriol que porta al turó de la Pola.


Encara que el camí pot ser perdedor, es pot pujar sense cap problema per qualsevol lloc, la roca és bona i sempre tenim a la vista el cim.
  
Pujant cap el turó de la Pola.

El cim del turó de la Pola (929m), 1h32', està coronat per un vèrtex geodèsic. Es pot observar tota la grandària del Castellsapera, a més dels Castellots de Tanca, formacions rocoses curioses.
  
Cim del turó de la Pola. El Paller de Tot l'Any i Montserrat, al darrera.
Turó de la Pola (929m).
El Castellsapera, des del turó de la Pola.
Montserrat i els Castellots de Tanca, des del turó de la Pola.


Baixem pel cantó oposat al de pujada. A l'entrada al bosc, seguim un corriol a ma esquerra, amb alguna fita. Sortim del bosc i es pot veure la silueta arrodonida del turó. Deixem de seguir avall les fites, i girem cap a la dreta, on podem veure un petit coll. Ens dirigim cap allà, on tornem a coincidir amb el GR-5. 
Passem per uns ressalts rocosos, a la baixada de l'últim i entrant en el bosc, deixem el GR-5 per seguir per un camí a l'esquerra, 1h45'. No hi ha cap indicació, però la traça és força clara.
  
Venim del camí de l'esquerra, per desviar-nos pel camí de front. Abandonem el GR-5.

Ens endinsem per l'alzinar, en baixada constant, fins el coll de Tanca (825m), 1h56'. El camí de l'esquerra porta a la font de la Pola, seguim pel de la dreta.
      
Coll de Tanca. Seguim pel camí de la dreta.


La baixada a trams és pronunciada, tancats en un espès alzinar. En alguna clariana podem observar de lluny el turó de la Cort Fosca, i molt més a prop, els contraforts de la carena. Passats una zona rocosa, sense bosc, mirant enrere podem observar dalt de tot les roques del Quarto de Reixa.
  
El Quarto de Reixa.
En un tomball del camí, trobem la cova del Racó Gran, 2h07'. Cavitat d'uns sis metres de llarg, molt neta, amb seien picat a la roca.
      
Cova del Racó Gran.
Si es segueix un corriol paral·lel, s'arriba a una font (avui seca) amb un petit recol·lector d'aigua. El corriol s'aboca al buit, per no tenir que donar mitja volta, es puja pel costat de la font, roca amunt, on just a sobre trobem de nou el camí.
Després d'una baixada, topem amb una pista. Cal seguir-la de pujada.
La pujada és sostinguda, i ens porta fins el coll de Boix (878m), 2h32', on tornem a coincidir amb el GR-5.
  
Coll de Boix. Camí cap a l'alzina del Vent.
Deixem el GR-5 a la dreta, i ens endinsem per un camí en el bosc, per anar a trobar l'alzina del Vent, 2h34', alzina catalogada com arbre monumental.
  
Alzina del Vent.
Retornem sobre les nostres passes fins el coll de Boix. Deixant el GR-5 més a la dreta, per agafar el camí de l'esquerra, amb forta baixada. Passem pels Graons de Mura, 2h43', marrades molt tancades i dretes, on la vista avarca tota la vall.
  
Els Graons de Mura.
Seguim el fort descens. Ens trobem amb el torrent de la Coma d'en Vila, al que seguim a tocar de la llera.
El camí, un cop deixat el torrent, es fa més ample. Topem amb una pista, que la deixem per un camí que sur a l'esquerra, empedrat.
  
Tram empedrat, camí cap a l'alzina del Salari.
En pocs minuts arribem a l'alzina del Salari, 3h01', zona d'aparcament i d'inici de molts recorreguts.
  
Arribant a l'alzina del Salari.
Caminem uns metres per la carretera avall, fins un corriol que surt pel marge esquerra, 3h03'. Creuem la riera de les Arenes, 3h10', i després d'una pujada, ens topem amb una pista.
  
Riera de les Arenes.
Cal seguir aquesta pista, deixant de banda totes les ramificacions de pistes que surten a l'esquerra. Aquesta ressegueix propera el curs de la riera de les Arenes. Bones vistes cap els cims que hem recorregut aquest matí.
  
El Queixal de Porc, el Castellsapera i traient el nas, l'arrodonit turó de la Pola.
Contrafort de la Mola i el Cavall Bernat.
Arribats a una cadena que barra el pas als vehicles, es gira a la dreta, es travessa la riera de les Arenes, ara molt més ample i pedregosa, i en una curta pujada, arribem davant la masia de La Barata, 3h38', lloc on tenim el cotxe aparcat i donem per acabada l'excursió.  

Dedico aquesta caminada al meu germà Òscar, tal dia va ser el seu aniversari. Felicitats!!   

Pots veure el track del recorregut a wikiloc.  

Dóna vida al blog, deixant una opinió o comentari, gràcies.

  

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Gràcies pel comentari !!