13 de maig del 2017

Puig de les Àligues (1342) - Puig Curull (1314), des de la collada de Bracons

Des de la Collada de Bracons, ascendim a dos dels cims més alts de la serra de Curull, travessant fagedes i avellanedes, per una senda sense grans desnivells significatius. Després de baixar pel torrent de la Coma, visitarem masos pairals i l'ermita de Sant Bartomeu de Covildases, del s.XII, i des d'aquí, de tornada al punt d'inici.

   


Ruta circular: Sí.
Sortida i arribada: Collada de Bracons.
Temps total: 8h54'    Sense parades:  6h39'   Ritme: Pausat.
Dificultat: Fàcil     Esforç: 1/5.
Distància:  15,36 Km.      Desnivell: +721 m.
Alçada mínima:  949 m.    Alçada màxima: 1342 m.
Cims:  Puig de les Àligues (1342) i puig de Curull (1314).
De interès:  L'ermita de Sant Bartomeu de Covildases, del segle XII.
Acompanyants:  Alícia, Kike i Nanook.
Recomanacions:  Cal portar aigua, les fonts no tenen garantia sanitària, a més de ser una zona de ramaderia.
Mapa:  Editorial Alpina, Puigsacalm - Bellmunt, 1:25.000.
Aproximació: Des de Vic, capital de la comarca de l'Osona, agafar l'autovia C-17 direcció Ripoll. Seguir la bifurcació cap a Olot, prendre la carretera C-37 que porta pels túnels de Bracons. Passats uns túnel, sortir a Sant Andreu de la Vola. Des d'aquí, pujarem per una carretera sinuosa, BV5224, fins la collada de Bracons.
Des d'Olot, capital de la Garrotxa, agafar la carretera C-152, passarem el poble de Les Preses, i en La Serra, girar a la dreta, seguint la GIV-5273. Es passa el poble de Joanetes (no cal entrar al poble, desv. a l'esquerra), i pujar cap a munt per carretera sinuosa fins la collada de Bracons. 
A dalt del coll, hi ha lloc per aparcar el cotxe.
  
Descripció:  Des de la collada de Bracons (1132), es puja la paret rocosa, amb marques del Gr-150.1, on a dalt, hi trobarem un pal indicador i un camí molt fressat.
   
Inici del recorregut, en la collada de Bracons.
En mig d'una fresca, ombrívola e imponent fageda, seguirem direcció al Puigsacalm, per la ruta més clàssica. Abans d'arribar a la collada, ens trobem un gran faig en mig del camí.
   
Faig monumental, molt a prop del collet de St.Bartomeu.
Després d'una curta pujada, arribem a la collada de Sant Bartomeu (1252), 28'.
   
Collet de Sant Bartomeu (1252).
Seguim el camí cap el coll Joan, senda que surt a l'esquerra, com bé indica un pal informatiu, i que anirà recorrent, de est a oest, la serra de Curull per la vessant sud. La senda es torna més estreta, però igual clara. Seguim creuant fagedes, ara també comencen a abundar els boixos i els avellaners. 
   
Caminant per la serra de Curull, entre fagedes.
Arribem al coll de Gallina (1248), 43', un dels quatre colls que hem de creuar fins arribar al trencall dels cims. Hi ha un pal informatiu.
    
Coll de Gallina (1248).
Sense gaire desnivell i molt proper a aquest coll, arribem al segon, el coll de la Foradada (1261), 52', on també trobem un pal informatiu.  Aquest coll, envoltat de vegetació més baixa, no és gaire significatiu, ja que el veritable coll és uns metres més amunt d'on transita el camí.
   
Collet de la Foradada (1261).
Superem una curta pujada, per tornar a baixar pel vessant oposat, on trobem el coll de Joan (1232), 59', no gaire lluny de l'anterior i també amb pal informatiu. Aquest coll, és el més accentuat dels tres. Hi ha un camí que baixa cap a la dreta, fins la pista de Vidrà-Sant Bartomeu, que avui no agafarem.
   
Coll de Joan (1232).
Deixat enrere el coll, es comença a pujar, molt suau ment, per tornar a superar un pas entre dos cotes. El camí gairebé no perd alçada, i es fa de bon caminar. En algunes zones menys humides i que el sol castiga més, la vegetació de sotabosc predomina, a més d'alguns roures.
   
Passat el coll de Joan, amb més matolls.
Retrobats amb la fageda, arribem a una bifurcació del camí, 1h18'. Deixem el camí de front per girar cap a la dreta, on trobarem una tanca de filat.
   
Bifurcació del camí, seguir per la dreta.
Sobre la tanca, a ma dreta, el camí puja fins a un pal indicador. Bifurcació de camins, cap a Sant Pere de Torelló i cap el puig de les Àligues, per descomptat, seguirem cap a aquest últim. 
   
Pal indicador i cruïlla de camins.
Es segueix per un suau pendent, fins el collet de la Font de la Canal o coll de la Coma (1262), 1h23'. En aquest coll, trobem un pal indicador a més de la confluència de camins cap els puigs de l'Àliga i Curull, vall de Salgueda, St.Pere de torelló.
   
Collet de la Font de la Canal o coll de la Coma (1262).
Girem cap a l'esquerra, caminant per la carena, que ens portarà, primer en suau pendent i més endavant per un camí serpentejant amb força inclinació, cap el puig de les Àligues (1342), 1h37'. Abans d'assolir el cim, haurem d'utilitzar les mans per superar un pas rocós, que no reverteix cap dificultat. 
   
Cim del puig de les Àligues (1342).
Des del cim, es gaudeix d'unes esplèndides vistes a 360 graus: Montseny, Montserrat, La Mola, serra de Cabrera i Aiats, la plana de Vic, Vidrà i el seu entorn, ... i molt més llunyans, els Pirineus, la Tosa, el Cadí, Pedraforca, serra d'Ensija, Rasos de peguera, ... no acabaria mai de nombrar-los a tots.
   



Desfem el camí des del cim fins el collet de la Font de la Canal (1262), 1h49'. Continuarem per un sender que surt de front, segons venim. Hi ha un rètol de fusta en un faig, on indica "Curull". 
   
De tornada al collet de la Font de la Canal, ara direcció cap el puig de Curull.
Travessem un tram de fageda, i just quan el camí comença a davallar, hi ha un trencall cap a la dreta, amb un indicador (molt poc visible) en un faig, 1h55'. 
   
Trencall a la dreta, cap el puig de Curull.
El primer tram de camí està un xic tapat pels matolls, més endavant, es clarifica. Es supera una pujada pel mig de la roca, on farem servir les mans, sense gaire dificultat.
   
Petit tram de grimpada, molt fàcil.
Després farem un flanqueig de vessant, cap a la dreta, en mig de la fageda, on ens deixarà gairebé dalt del cim del puig Curull (1314), 2h06'.
Les vistes des d'aquest puig són molt semblants a la de l'anterior.
   
Cim del puig de Curull (1314).
Tornem a desfer el camí d'ascens, fins el collet de la Font de la Canal (1262), 2h19'. Arribats al coll, girem cap a l'esquerra, per baixar seguint el torrent. Pot haver-hi una mica de confusió, ja que hi ha moltes traces de camí. Agafem la que agafem, sempre propers al torrent que el deixarem a la nostra dreta.
A l'esquerra, trobem la font de la Canal, 2h30', que més que una font, és un brollador que neix de sota terra, on és complicat agafar aigua.
Més abaix, el camí i únic, és torna més clar.
    
Baixant per la Baga de Curull.
El paisatge és magnífic, en mig d'una fageda alta i ombrívola, el torrent, amb força aigua, va fent salts, gorgs, tobogans, tot envoltat amb un verd primaveral intens.
   
Torrent amb força aigua.
En un dels creuaments del torrent, haurem de seguir pel mig d'aquest. Hi ha una fita al inici i al final del tram.
   
Tram de camí per la mateixa llera del torrent.
Sortim del torrent, i seguim per camí bo, gaudint del paisatge.
   
Petit salt d'aigua i gorg.
Trobem un pal indicador, tot just al costat de la pista que va de Vidrà fins a Sant Bartomeu, prop del mas Can Puig, 3h26'.
Seguim la pista cap a la dreta, en suau pendent, deixant el mas de Can Puig i de la Barraca a l'esquerra, resseguint a contracorrent la riera de Sant Bartomeu.
Abandonem la pista en el trencall cap a Vila Vella, amb pal indicador, 3h43'. Haurem de creuar un tram la riera, però abans, ens apropem a la cascada dels Aigols.
   
Desviament cap a Vila Vella, amb la cascada dels Aigols.
Creuada la riera, es segueix per una bona pista, que ens porta fins la Vila Vella, 3h56'. En aquest punt, enllacem amb el GR-151.1.
   
El mas de Vila Vella.
Girem cap a la dreta, amb un pal indicador metàl·lic. El GR no està gaire marcat per pintura. El camí és força clar, un cop arribem al Pla de l'All, zona de pastura, s'ha d'estar atents, en mig del prat de baix a la dreta, hi ha el pal indicador, que ens farà creuar el torrent i seguir per una curta pujada, on ens trobarem un camí força ample, després de superar per un pas estret, una tanca.
    
Seguint el GR i una tanca de filferro.
En mig de força vegetació, seguim la tanca que ens cau a l'esquerra, fins un xic abans d'un petit torrent. No hi ha marques de gir, però sí un rètol de fusta en un faig, no gaire a la vista, que indica "La Canal - Miralles", trencall que sur a la dreta.
   
Trencall a la dreta, amb forta pujada.
Una forta pujada, per un camí serpentejant, ens porta fins el mas de La Canal. Es volteja pel darrere, i gairebé en la porta d'entrada del cobert, hi ha el pal indicador del GR, 4h27'.
   
Deixem enrere el mas La Canal, amb la serra de Curull al fons.
L'ample camí, tapat pel verd de les pastures, va recorrent el torrent dels Pigots en un primer tram, per després anar fent girs sortejant petits torrents, entre prats i boscos. En tot el tram, només podem apreciar poques marques mig esborrades i uns pocs pals indicadors, aquesta variant del GR, està un xic deixada.
    
Seguint el GR, pel mig d'un bosc multicolor.
En un extens prat, podem veure l'ermita de Sant Bartomeu de Covildases i el proper mas, que arribem ràpidament, 4h55'.
    
El mas Sant Bartomeu.
Creuem el mas pel davant, fins la cruïlla, on ens trobem de nou, la pista que va de Vidrà fins a Sant Bartomeu, o sigui, fins aquí.
Fem una visita a la propera ermita de Sant Bartomeu de Covildases, del s.XII, 4h59'.
   
Església de Sant Bartomeu de Covildases, del s.XII.
Retornem a la cruïlla, seguim cap a "Font Tornadisa" segons marca el pal indicador. 
Ens trobem de cara amb la font de Sant Bartomeu. 
Uns metres més enllà, deixarem el GR-151.1 que ens portaria a la font Tornadisa, per seguir per una bifurcació a la dreta,que ens portarà directes al coll de Sant Bartomeu.
   
Bifurcació propera a la font de Sant Bartomeu, seguir cap a la dreta.
El sender, en mig de prats, puja molt suaument. No hi ha cap marca ni indicador, sembla una pista en desús.
Trobem una nova bifurcació, seguirem per la de la dreta, que tendeix més a planejar, en comptes de l'altre, que s'enfila cap el bosc. 
   
Bifurcació, seguir cap a la dreta.
Després d'una corba pronunciada, on es creua un torrent, hi ha un trencall amb una gran fita de pedres, que marxa cap a l'esquerra (A). Desestimem aquest camí per seguir per la "pista" de front.
En mica en mica, la "pista" passa a ser un corriol, tot seguint un torrent amunt, en mig d'herbes.
   
Corriol seguint a contracorrent el torrent.
Arribem a un petit pla, on el corriol desapareix del tot. Com tenim el coll molt proper, seguim un tram pel rocam del torrent, en una pujada considerable. 
Uns cinquanta metres més amunt, abandonem el torrent per la dreta, per pujar amb més comoditat pel llom de la muntanya. 
Enseguida arribem a un camí fressat, el seguim cap a l'esquerra fins el proper coll de Sant Bartomeu (1252), 6h05'.
    
Collet de Sant Bartomeu (1252).
NOTA: Des del coll de Sant Bartomeu, baixa un camí pel vessant oposat al torrent per on hem pujat, que potser enllaça en la bifurcació que trencava a l'esquerra i on hi havia una gran fita de pedres (A).

Des del coll, tornem a enllaçar amb el GR-151.1, i desfent els passos d'aquest matí, arribem per bona senda envoltats d'una exuberant fageda fins la collada de Bracons (1132), 6h39', lloc on topem amb la carretera i finalitzem el recorregut d'avui.

Pots veure el track del recorregut a wikiloc.
   

Dóna vida al blog, deixant una opinió o comentari, gràcies.

 

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Gràcies pel comentari !!